Cene kozmetike su otišle "u nebo", pa se žene dovijajaju kako da održe nivo nege koji je koži potreban, a da pritom budžet ne strada svakog meseca.

Pored mnogih prirodnih sredstava koje treba primenjivati, kao što su maske i tonici na bazi biljaka i namirnica, treba tragati i za jeftinim preparatima.

Jedan od njih je vazelin, često zapostavljen zbog nekih neprijatnih iskustava. Naime, može se dogoditi da od vazelina na koži buknu akne. Međutim, kozmetičari objašnjavaju da se to dešava samo ako se prethodno koža ne očisti dobro.

vazelin.jpg
Shutterstock  

Ako imate nečisto lice ili ne skinete pažljivo šminku i prljavštinu, izazvaćete lošu reakciju. Sam vazelin je "nekomedogen" preparat - on ne može da izazove ni mitisere ni bubuljice.

Ako to kod vas nije slučaj, slobodno koristite vazelin kao završni sloj za "zaključavanje". Treba da očistite lice, isprskate ga tonikom i stavite uobičajeni serum i kremu, pa tek onda da namažete vazelin. On zaštiti prethodne slojeve i omogući da još jače deluju.

akne.jpg
Shutterstock  

Ukoliko niste sigurni kako će vaša koža reagovati na vazelin, odaberite prvo kremu u kojoj je on na prvom mestu u spisku sastojaka. To znači da njega ima najviše, ali su u takav preparat dodati i drugi sastojci za negu. Ako nema negativne reakcije, slobodno pređite na čist vazelin. On je odličan za suvu i iritiranu kožu, a daje joj onaj divni "staklasti" sjaj kojim se svi na Instagramu oduševljavaju.