Fizičke promene su deo procesa starenja. Zbog toga, nakon određenih godina treba da promenimo bjuti rutinu, a posebno jutarnju. U stvari, kozmetolozi i dermatolozi kažu da postoji nekoliko ključnih promena koje su neophodne nakon 60. godine.

"Kako starimo, naša koža prolazi kroz značajne promene koje zahtevaju još pažljiviji i brižniji pristup, posebno nakon 60. godine, dermatološkinja kaže Akis Ntono.

"Nadogradnja vaše jutarnje rutine lepote u sedmoj deceniji može biti ključna za očuvanje zdravog tena", kaže ona. "Svaki korak u ovom procesu igra značajnu ulogu, a zajedno vam mogu pomoći da postignete blistav i jedar izgled."

Serum kao obavezan deo nege

Stručnjaci kažu da je dodavanje seruma jutarnjoj rutini lepote obavezno nakon 60.

"Serumi su koncentrisane formule koje mogu prodreti dublje u kožu od hidratantnih krema, isporučujući aktivne sastojke koji ciljaju na specifične probleme kože“, objašnjava Ntonos. "Potražite serum koji sadrži antioksidante poput vitamina C ili niacinamida, koji mogu pomoći da se koža posvetli i smanji hiperpigmentacija", kaže ona i ističe da su dobri i serumi sa  B3 ili E. Ona preporučuje da koristite serum ispod dnevne hidratantne kreme.

Kreme sa zaštitnim faktorom

Verovatno znate da treba da nanesete kremu za sunčanje kada planirate da izađete na plažu ili ležite pored bazena. Ali profesionalci za lepotu kažu da je SPF svakodnevna potreba - bez obzira na to šta je na vašem dnevnom redu.

"Štetni ultraljubičasti zraci mogu da izazovu oštećenje kože, uključujući staračke pege, bore i rak kože“, kaže Akis "Zaštita vaše kože od sunca je kritična, posebno kako starite. Izaberite kremu za sunčanje širokog spektra sa SPF od najmanje 30 i obilno je nanesite na lice i vrat", tvrdi dermatološkinja.

Jedan od načina da lako integrišete zaštitu od sunca u vašu jutarnju rutinu je odabir hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom.

"Primena hidratantne kreme sa SPF-om širokog spektra će vašoj koži dati dvostruku korist. Pružiće hidratantna svojstva kako bi ostala meka i gipka i zaštitila kožu od izlaganja UV zračenju. SPF širokog spektra štiti vas od izlaganja štetnim zracima,koje ne možete da vidite", tvrdi Akis.

Proizvodi za stimulaciju kolagena

Mnogi se zalažu za oralno uzimanje kolagena, bilo u prahu, u vidu tableta ili rastvora, ali još uvek nema ubedljivih dokaza da bi oni mogli da proizvedu značajnu proizvodnju kolagena koji je neophodan koži. Kao i svaki drugi protein, i kolagen se razgrađuje u procesu varenja na aminokiseline. Takođe se preporučuje i unos vitamina C, B3 i E. Prvi se koristi u koncentraciji između 5 i 15 odsto, drugi - poznat kao nijacinamid, obično u koncentraciji između 5 i 10 odsto. Vitamin E, poznat kao alfa tokoferol, često je sastojak koji se dodaje u kreme.

Blaga sredstva za umivanje

"Agresivna sredstva za čišćenje se ne preporučuju u bilo kom uzrastu, a još su opasnija u vašim 60-im jer koža postaje sve sklonija isušivanju i osetljivija kako starimo“, kaže Valeri Aparovič, sertifikovani kozmetolog-estetičar.

"Proizvodi sa jakim sredstvima za čišćenje koja sadrže alkohol dovešće do povećane dehidracije, uklanjanja vitalnih ulja kože, narušavanja hidrolipidne barijere, ugrožavanja njenih zaštitnih funkcija i stvaranja zapaljenje kože, iritacija i sklonost infekcijama", objašnjava Aparovič i preporučuje blaga sredstva za čišćenje bez sulfata.

umivanje lica.jpg
Shutterstock  

"Ovo može pomoći u uklanjanju nečistoća koje se nakupljaju preko noći, a bez uklanjanja prirodnih masnoća sa kože. Takođe, potražite sastojke poput aloe vere. Aloe vera je poznata po svojim obnavljajućim i umirujućim svojstvima i izuzetno je efikasan hidratant koji pomaže u smanjenju suvoće kože“, kaže on i ističe da nije dobro ni koristiti previše toplu vodu.

Blaga šminka

"Neka vaša rutina šminkanja bude jednostavna i prirodna. Teška šminka može da se skupi u fine linije i bore, čineći ih očiglednijim", kaže šminerka Šanta Dorantes. "Koristite laganu podlogu i kremasto rumenilo za svež, prirodan izgled koji poboljšava vaše karakteristike bez naglašavanja nesavršenosti.“

A ako niste koristili prajmer ispod šminke, svakako biste trebali uložiti u jedan nakon 60.

"Prajmeri, poput prajmera za boju, osim ispod vaše podloge, rade na stvaranju glatke baze za nanošenje šminke. Međutim, za one koji su stariji, takođe može pomoći da popune fine linije i bore, dajući izgled svilenkasto glatke kože. Uzmite onaj koji odgovara vašem tipu kože, kaže Dorantes - i ne zaboravite da se uverite da ima antioksidativna svojstva.

Tekst: Lepa&Srećna