Ako tražite način da ublažite bore na licu, pre nego što počnete sa šminkom, treba da nanesete prajmer. On funkcioniše kao fotošop u svetu šminke - ublažava sve neravnine, služi da pripremi bazu i da je učini glatkom za sve što ćete nakon prajmera namazati. 

Danas se prajmeri prave za kožu lica, ali i za usne, kapke, trepavice i, naravno, nokte! Za žene starije od 50 godina, kažu šminkerke, prajmer je obavezan.

Njegova funkcija je da smanji pore, redukuje masnoću na licu i spreči da se koža "prosija" ispod pudera. Posle prajmera, šminka će se održati duže na licu. "Prajmer može da reši probleme kao što su masna ili suva koža, akne i hiperpigmentacija, ali i da pruži zaštitu od sunca", kaže profesionalna šminkerka Džulijet Pero.

Na tržištu se pojavio veliki broj prajmera, a evo kakve treba da potraže žene starije od 50 godina. "Kod većine njih, koža se brzo isuši, pa je najbolje da potraže prajmere koji nose oznaku `hidrantni`", kaže šminkerka Aleksis Čepmen.

prajmer.jpg
Shutterstock  

"Preko takvog prajmera, i korektor i tečni puder će lako nanositi, pa će površina lica izgledati glatko", objašnjava Aleksis. Njene omiljene formule su one koje sadrže hijaluronsku kiselinu.

Druga opcija je prajmer sa vitaminima. Prema iskustvu ove šminkerke, on doprinosi ne samo glatkom izgledu kože već joj daje i poseban sjaj. "Vitamin A, odnosno retinol je ključni sastojak u mnogim antiejdž proizvodima", kaže Aleksis. 

Prajmer će popuniti bore i fine linije, a pritom će korektor i puder bolje prionuti nego ako ga stavite na kožu direktno. "Sa prajmerom, korektor će sigurno trajati barem osam sati", tvrdi Aleksis.

Tekst: Lepa&Srećn