Spoljašnji faktori kao što su sunčevi zraci i zagađen vazduh u velikoj meri utiču na starenje kože. Koliko god da mnoge žene ne žele da to priznaju, između 80 i 90 odsto vidljivih znakova starenja je izazvano upravo izlaganjem kože suncu.

Od rođenja, iz godine u godinu, ovo dovodi do promena na teksturi kože, pa lice počinje da "visi", nastaju fleke, a gubi se elastičnost. Kod preteranog izlaganja, može doći i do nastanka karcinoma kože.

Zbog takvih posledica, jasno je da treba prestati sa bilo kakvim dugotrajnim sunčanjem lica, vrata i grudi. Izgovore kako je ono neophodno radi vitamina D raspršuje činjenica da je za njegovo sintetisanje dovoljno vrlo kratko vreme na suncu, kao i da nije neophodno da zracima izlažemo lice.

Tokom onih aktivnosti kada moramo boraviti na suncu, bilo da idemo na posao, šetamo ili obavljamo poslove u dvorištu, važno je da kožu namažemo kremama sa zaštitnim faktorom (SPF). Novo istraživanje, objavljeno u Časopisu o medikamentima u dermatologiji, pokazuje da ove kreme imaju i podmlađujući efekat, odnosno da mogu da uklone oštećenja na koži nastala prethodnim štetnim delovanjem sunca.

Naučnici su kreirali osnovnu negu iz dva koraka. U prvom se koristi krema sa vitaminom C, a u drugom zaštitni faktor. SPF se maže još barem dva puta u toku dana, a ovaj režim traje 12 nedelja.

lepa zena.jpg
Shutterstock  

Posle toga su istraživači izmerili promene na licu ispitanika i ustanovili da su oštećenja umanjena za oko 20 odsto. Naročito su se poboljšanja videla na borama čela i obraza.

Dermatolozi su svesni da mnoge žene ne mogu da tolerišu preparate sa vitaminom C, naročito ukoliko je njegova koncentracija veća. Njihov predlog je da isprobaju različite recepture, odnosno vrstu vitamina C koja je upotrebljena.

Ako i dalje osećaju peckanje i zatezanje nakon što su namazale ovu kremu, neka probaju sa kratkim kućnim tretmanima. Poenta je da se krema namaže i sačeka desetak minuta, a zatim se umijete i namažete svoju uobičajenu hidratantnu kremu. 

Vremenom će se lice navići na delovanje aktivnog sastojka, odnosno vitamina C, pa možete malo-pomalo produžiti trajanje ovog tretmana.

Tekst: Lepa&Srećna