Nekada čak i uprkos redovnoj hidrataciji ne možemo da se rešimo problema suve kože, na koju mogu uticati brojni faktori. Vitamini u velikoj meri obezbeđuju da naše telo funkcioniše na pravi način, pa tako jednim delom imaju uticaja i na problem suve kože.

Svi vitamini su važni za naš organizam, ali određeni imaju veći uticaj na ponašanje i izgled kože.

Vitamin E

Vitamin E izvlači vlagu iz vazduha u kožu i sprečava je da se isuši. Ovo je posebno pogodno za one koji žive u hladnim i suvim područjima. Još jedna sjajna karakteristika ovog vitamina jeste to što je antioksidant i pomaže u zaštiti kože. Vitamin E je rastvorljiv u mastima i može se naći u namirnicama poput zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova, semenki, žitarica i morskih plodova.

Krema od dva sastojka protiv podočnjaka
Shutterstock  

Vitamin D

Vitamin D je još jedan važan vitamin rastvorljiv u mastima, koji se bori protiv suve kože. Istraživanja pokazuju da postoji veza između niskog nivoa vitamina D u krvi i niske vlažnosti kože, piše "Healthline". Namirnice koje sadrže vitamin D su losos, riba tunjevina, sardine, džigerica, obogaćeni mlečni proizvodi, soja, kelj. Međutim, najbolji način da dobijete vitamin D je kroz sunčevu svetlost.

Vitamin C

Još jedan vitamin koji pomaže kod problema suve kože je vitamin C ili askorbinska kiselina. Ovaj vitamin koji se u izobilju nalazi u agrumima, paradajzu i zelenom lišćupomaže u proizvodnji kolagena i štiti kožnu barijeru od gubitka vode.

Tekst: Lepa&Srećna