Vitamin C čest je deo rutine nege lica kroz kreme i serume, ali izgled i zdravlje kože možete poboljšati i ako ga unosite kroz organizam.

Stručnjaci navode da je 75 miligrama dnevno optimalna količina za odraslu ženu, a 90 miligrama za muškarce. Prema pisanju studije objavljene u magazinu "Journal of Clinical Nutrition", što je viši unos, to će biti manje bora na licu, a isto tako poboljšaće se celokupno zdravlje vaše kože.

Vitamin C smanjuje bore
Profimedia 

"Pokazalo se da vitamin C štiti od oksidativnog stresa, a važan je deo sinteze kolagena i elastina zbog koje će koža izgledati mlađa nego što jeste", navodi dermatološkinja Kijara Bar.

Ovaj vitamin će pomoći i kod zaštite kolagena koji u koži već postoji. Pored toga, on ima efekta i kada je u pitanju tretiranje tamnih mrlja na koži, ali kako telo samo ne proizvodi ovaj vitamin, morate da pazite na njegov unos. Kako biste unosili dovoljno vitamina C, najbolje je da obratite pažnju na to koje namirnice unosite u organizam.

shutterstock_1028139856.jpg
Shutterstock  

Budući da je nemoguće stvoriti veću zalihu ovog važnog nutrijenta, vrlo je važno svakodnevno ga uzimati u dovoljnoj količini. Birajte paprike, pomorandže, ananas, limun, grejp, jagode, papaju, brokoli, prokulice, zelje, kelj, kivi i peršun.

Takođe, treba imati na umu da termička obrada namirnica uništava vitamin C, pa pripazite na način pripreme.

Tekst: Lepa&Srećna