Kada se, sa starenjem, pojave bore i otečenost na očnim kapcima, prva reakcija je pojačana nega. Hladne obloge, antirid kremovi i neke laserske procedure mogu da daju efekte. Tamni delovi se mogu prikriti dobro odabranim korektorom.

Međutim, kako godine odmiču i promene se pojačavaju, počinju da se razmatraju i mogućnosti operacije. Kad je reč o podočnjacima, korekcija hijaluronom se savetuje kad su oni "udubljeni". Međutim, ako su "ispupčeni" tojest otečeni, hijaluron ne pomaže, već treba ukloniti masne naslage i višak kože ispod očiju.

Postupak operacije kapaka se naziva blefaroplastika. Dok je kod gornjih kapaka rok trajanja efekata pet do sedam godina, za donje lekari kažu da je rezultat uglavnom trajan.

Utoliko je veća odgovornost na hirurzima da obave blefaroplastiku donjih kapaka na najbolji mogući način. Za početak, važno je da proceni da li je reč o dobrom kandidatu za ovaj zahvat. Preporučuje se da to bude nepušač, dobrog opšteg zdravstvenog stanja, a obično se operacija ne preporučuje pre dobi od 35 ili 40 godina.

blefaroplastika operacija donjih kapaka-min.jpg
Shutterstock  

Do masnih naslaga koje treba ukloniti može se doći sa unutrašnje ili spoljašnje stane kapka. Operacija traje oko sat vremena. Moguće su uobičajene komplikacije kao i kod drugih operacija - postoji rizik pri delovanju anestezije, uključujući i alergijske reakcije.

Moguće su infekcije, pojačano krvarenje, tromboza, pa i srčani ili moždani udar.

Specifičan rizik uvek postoji od mogućnosti da se operacija ne izvede kako treba ili da se primeni na način kako to zvanična medicina obično i ne predviđa.

Upravo na takav slučaj ukazuje američka doktorka Flora Levin, koja upozorava na novu reklamu za sprečavanje nastajanja bora ispod očiju. Reč je o rezu koji ide veoma blizu ivice kapka, daleko od spoljnog ugla oka.

"Nemojte nikad da pristanete na ovako nešto, ovo nije ni nova tehnika i ništa vam neće pomoći", kaže dr Flora. "Molim vas, nemojte da radite ovo."

Evo kako treba da izgleda korektan zahvat na podočnjacima.

Tekst: Lepa&Srećna