Starenje je prirodan proces i niko ga ne može izbeći. Međutim, sa naprednim tehnologijama čovek može da izabere da stari dostojanstveno. Dostupni su brojni tretmani, pa nije lako odabrati koji je najbolji za ublažavanja bora.

Botoks ili dermalni fileri su definitivno najpopularniji. Mnogi misle da će botoks da im "zamrzne" lice, a doktor Sonali Kohl objasnio je njegove prednosti i nedostatke.

Nijedan tretman, niti kozmetički proizvod ne može da reši baš sve nedostatke na licu

Botoks i dermalni fileri odobreni su od strane Američke uprave za hranu i lekove kao tretmani za različite zdravstvene probleme. Botoks (botulinum toksin) je toksin koji kada se ubrizgava i privremeno parališe mišić i smanjuje njegovu aktivnost lokalizovanu tamo gde je ubrizgan. Koristi se u estetici jer je povećana mišićna aktivnost ono što dovodi do bora. Svi naši mišići lica su mimetički mišići, pa njihova povećana aktivnost dovodi do razvoja bora.

Međutim, duboke bore ili statične linije nastaju zbog gubitka potkožnog masnog tkiva i resorpcije kostiju prema našoj genetskoj strukturi. Punjači hijaluronske kiseline pomažu da se nadoknadi izgubljeni volumen i da se koža napuni. Dakle, za opšte, statične (nemišićne) bore, dermalni fileri su bolja opcija jer botoks tu ne može da pomogne.

Doktor odgovorio na pitanje da li treba koristiti botoks
Shutterstock  

Bez ponavljanja pokreta mišića, bore oko očiju i na čelu počinju da blede nakon tretmana botoksom. Ali botoks se ne može ubrizgati u usne da bih ih napunio. Zato nijedan tretman ne može da zadovolji baš sve potrebe. Ali onda kada znate koje dejstvo imaju botoks i fileri, na vama je da odlučite šta vam odgovara. Iako su rezultati filera i botoksa samo privremeni, oni su izvanredni i mogu trajati nekoliko meseci.

Tekst: Lepa&Srećna