Ekstrakt banane veoma se često nalazi u kremama za negu lica, pogotovo onim za okoloočno područje, s obzirom na to da ovo voće sadrži veliku količinu kalijuma. Kalijum pomaže u hidrataciji i sprečava zadržavanje vode u koži, što je odlično za smanjenje nadutosti i kesica ispod očiju.

Banane su pune i vitamina C, E, B i A, antioksidansa koji mogu da neutrališu slobodne radikale i posvetle kožu, a istraživanja su potvrdila da je većina tih svojstava zapravo koncentrisana u kori banane.

Banana
Youtube / Printscreen / Cooking Delicious Food 

Maska od kore banane odlična je za ublažavanje podočnjaka i za blistav i čist ten, savetuju bjuti stručnjaci, a možete je jednostavno napraviti kod kuće.

Potrebni sastojci:

- Kora banane

- Aloe vera ili bilo koja hidratantna krema za lice

banana za negu koze.jpg
Shutterstock  

Recept za masku:

Kašikom sastružite bela vlakna iz unutrašnjeg dela kore. Vlakna koja ste skinuli pomešajte s aloe verom (umesto aloe vere možete koristiti i bilo koju hidratantnu kremu). Pomešajte sve zajedno i nežno umasirajte ispod očiju. Ostavite da deluje 5 do 10 minuta, a onda isperite mlakom vodom.

Ukoliko nemate vremena da napravite masku, bjuti eksperti savetuju da ispod očiju možete i samo da utrljate pasiranu bananu, jer je to pravi prirodni lek za otečene podočnjake.

Tekst: Lepa&Srećna