"Ja koristim bananu za lice najmanje tri puta nedeljno i mislim da je efekat kao da stavljam botoks", tvrdi jedna tiktokerka koja možda ni nije očekivala da će njen trik za lepotu biti dočekan s takvim interesovanjem. "Na mom licu nema bora!"

Video koji je snimila Alajna Rajan ima blizu dva miliona pregleda, a njen tretman je potpuno prirodan i vrlo jednostavan. Treba upotrebiti koru tek oljuštene banane.

Cela ideja se sastoji u tome da se unutrašnjom površinom kore dobro istrlja lice i da se sloj koji tko ostavi voćka ne ispira petnaestak minuta. "Možda vam izgleda malko gadno, ali meni je važno da deluje. A što gore izgleda banana spolja, to bolje deluje na lice", tvrdi ona.

banana za negu koze.jpg
Shutterstock  

Brojne obožavateljke prirodne kozmetike su joj ostavile komentare. Možda najzanimljiviji je onaj koji je napisala dama u ozbiljnim godinama: "Naučila sam ovaj trik još pre 75 godina, kad sam bila u Singapuru. Tad mi je ulici jedan starac čitao iz dlana. Koža mu je bila zategnuta, a sigurno je bio stariji od 70 godina. On mi je rekao da stalno maže lice korom od banane."

Tag "bananabotox" je sve popularniji na TikToku, ali stručnjaci podsećaju da prirodne supstance ne mogu imati efekat kao neurotoksin koji se ubrizgava u lice. "Botoks deluje na mišiće, ništa što se maže na kožu ne može imati sličan efekat, podseća dr Mona Mislankar.

Ipak, banana sadrži tanine koji mogu da ublaže crvenilo, stegnu pore i umanje znakove upale, pa slobodno isprobajte masku od ovog voća.

Jedine osobe kojima ovo neće prijati su one koje imaju alergiju na banane. Ako niste među njima, ubuduće ne bacajte koru dok prvo dobro ne namažete lice.

Tekst: Lepa&Srećna