Nažalost, ne postoji način da u potpunosti izbegnemo pojavu bora - one su neminovnost. Na njihovo stvaranje utiču sve životne navike: način na koji spavamo, ishrana, nega... Srećom, postoje način da se umanje, a dermatolozi podsećaju da je, pre svih skupih tretmana važno da koža ostane hidrirana.  Naravno, to znači da pijemo puno vode, ali uključivanje u upotrebu proizvoda koji će obezbediti koži dovoljno hidratacije.

"Korak broj jedan u sakrivanju bora je održavanje hidratacije kože i održavanje zdravog načina života generalno. Pijte puno vode, odmarajte i u svoju dnevnu negu uključite retinol, nežne pilinge i kremu sa zaštitnim faktorom", tvrdi poznata šminkerka Najdia Figeroa.

Pijete puno vode i još uvek ne vidite rezultate? Možda je vreme da pojačate negu hidratantnim proizvodima.

Figeroa preporučuje hijaluronsku kiselinu, koja se prirodno nalazi u koži, očima i zglobovima.

"Hijaluronska kiselina koju telo proizvodi prirodno se smanjuje kako starimo, tako da se preporučuje upotreba krema sa ovom sastojkom", tvrdi ona i ističe da hijeluron potpomaže proizvodnju kolegena. 

Vizažistica Meri Vikenvorder se slaže da je hijaluronska kiselina najbolja opcija, jer pomaže da se obogati izborano područje vitalnom vlagom i radi na brzoj hidrataciji kože. Ona  predlaže pojačanje hijaluronske kiseline i korišćenjem pudera sa ovim sastojkom. Važno je da podlogu nanosite četkom, a ne prstima. 

"Korišćenje prstiju za nanošenje šminke ima tendenciju da povuče površinu kože,a ovo podstiče bore“, kaže ona i savetuje korišćenje retinola.

"Retinol će pomoći da izblede staračke pege, čineći proces nanošenja šminke lakšim. Ako je vaša koža glatka, biće manje nabora u kojima se šminka može skupiti", tvrdi ona i otkriva da je retinuol idelano koristiti tri puta nedeljno, uveče pred spavanje.

"Korisite i ulja od šipka kako bi vaša koža lica bila hidrirana. Neka ulje bude poslednji korak u vašoj rutini nege. Korišćenje ulja za lice može pomoći u delovanju drugih proizvoda koji hidriraju kožu", rekla je ona.

Izvor: Lepa&Srećna