Veliko je iznenađenje da u svakodnevnim rutinama nege lica pravimo greške, ali dermatolozi ukazuju na neke od najčešćih. Prvo i osnovno je važno da znamo koliko puta na dan treba da se umivamo.

"Idealno je umivati se dva puta na dan. Prečestim umivanjem koža gubi prirodna ulja i vlagu, što može izazvati suvoću, crvenilo i iritaciju", tvrdi dermatolog Emanuel Lukas i ističe da je za one koji imaju osetljivu kožu lice i umivanje jednom na dan dovoljno.

"Ako temeljno perete lice uveče, možete ga isprati mlakom vodom ujutru, a zatim nastaviti sa rutinom nege kože", kaže on.

Takođe, od velike je važnosti da izaberemo one preparate koji odgovaraju našem tipu kože.

"Koži sklonoj rozacei, ekcemu i alergijama je potrebno blago sredstvo za čišćenje sa umirujućim sastojcima. Kombinovanoj koži odgovaraju pene za umivanje jer uklanjanju masnoću i rade nežan piling, a onoj koja je sklona aknama sredstvo za čišćenje na bazi glikola i benzoil peroksida", tvrdi dermatolog.

Greška na koju dermatolozi upozoravaju je brisanje lica peškirom za kupanje.

"Iako izgleda čisto, može na sebi imati prljavštinu, prašinu, šminku. To dovodi začepljenja pora. Takođe, peškiri koje koristimo nakon tuširanje su mnogo grublji od peškira za lice, tako da zapravo mogu izazvati iritaciju i oštećenje kože“, tvrdi Emanuel i preporučuje upotrebu papirnih ubrusa.

Izvor: Lepa&Srećna