Najpopularniji kozmetički tretman na TikToku je, u prošloj godini, bilo korigovanje usana filerima - ako se izuzmu hiruški zahvati za ulepšavanje. Skoro dve milijarde puta su pregledani upravo ovi snimci, a lekari kažu da se za punije usne ne interesuju samo mlade devojke.

Kod žena starijih od 50 godina, pojavljuju se tamniji podočnjaci, kapci su sve opušteniji a usne sve tanje i ova tri problema im najčešće smetaju. Međutim, estetski stručnjaci kažu da ima mnogo drugih metoda kojima mogu da se ulepšaju usne pre nego što pribegnete filerima. Najmoderniji su razni laseri za podmlađivanje koji stimulišu fibroplaste, pa time i proizvodnju kolagena. CO2 frakcioni laser ublažava sitne bore oko usana. Neki laseri se usmeravaju čak i iz usne duplje ka usnama kako bi im se pojačao volumen i oživela boja.

I stručnjaci za polutrajnu šminku mogu da pomognu. Kad se "lip blašing" (eng. lip blushing) dobro uradi, može se korigovati oblik usana, a boja tako ujednačiti da ostavljaju mladalački utisak punijeg oblika.

Sa godinama, usne ne gube samo volumen već i ispupčen oblik. Dešava se da gornja usna "padne" vremenom, čime se prekriva osmeh - zubi se vide manje nego inače pa osoba deluje i starija nego što jeste kad se osmehuje. To se može korigovati malim hiruškim zahvatom iznutra.

Ako ipak ne odustajete od filera, izaberite tehniku koja neće dati neprirodan efekat. Naglasite da želite samo blagu popunjenost a ne deformaciju svog prirodnog oblika. Za sve one koje Instagram lepotice ponekad zbune, evo i podsećanja - takozvani "zlatni presek" diktira da donja usna bude punija od gornje i to u razmeri 1 prema 1,618.

Redovna nega pomaže održanju lepote prirodnih usana. To znači piling jednom nedeljno i mazanje koncentrisanih seruma za usne. Uveče se savetuje "maska za spavanje" na usnama, a odaberite onu koja u sebi sadrži hijaluronsku kiselinu.

Izvor: Lepa&Srećna