Istraživanja su pokazala da je aloja dobra za zdravlje kada se unese u organizam, jer podstiče zdrav imuni sistem, dobro varenje, stabilan nivo šećera u krvi i još mnogo toga. Ali aloja se hiljadama godina koristila kao brzo delujući, potpuno prirodan tretman lepote za bujnu kosu i mladalačku kožu.

Aloja je možda samo sastojak lepote protiv starenja koji nam je nedostajao sve vreme. Zna se da je Kleopatra uključila aloju kao deo svoje svakodnevne rutine za lepotu i blistavu kožu, a nedavno je jedno istraživanje žena starijih od 45 godina pokazalo da upotreba aloje gela lokalno tokom 90 dana povećava proizvodnju kolagena, kao i elastičnost kože - što je neophodno za mladalački izgled bez bora. Osim toga, aloe vera je bogata hranljivim materijama kao što su beta karoten i vitamini C i E, koji svi podstiču večni sjaj.

Upotreba aloe vere za kožu

Ono što je najbolje u vezi sa upotrebom aloje za kosu i kožu je da je potpuno prirodno, tako da nećete imati posla sa jakim hemikalijama. Ako više volite da koristite sirovi aloje gel iz lista, slobodno to učinite. Samo treba da budete pažljivi i da stavite u frižider svež gel od aloje kako ne bi užegao pre nego što ga nanesete, i da ga na vreme isperite sa kože. S druge strane, možete koristiti i komercijalno napravljen gel aloje, koji je dostupan u apotekama i često je lakša opcija za pronalaženje i primenu.

Aloja se koristi i za kosu

Da biste koristili aloe veru protiv gubitaka kose ili za suvu i oštećenu kosu, nanesite je kao običnu masku. Ako koristite potpuno prirodan gel iz biljke, nećete želeti da ostavite ovu masku preko noći jer može da užegne. Umesto toga, uklonite gel ispirajući mlakom vodom. Ako želite, možete pomešati gel aloje sa kokosovim ili maslinovim uljem da biste dobili još više hidratantnih efekata. Kada je vaša maska namazana na kosu, ostavite je da deluje tridesetak minuta, a zatim operite kao i inače. Za maksimalnu korist, ponovite ovaj proces dva puta nedeljno.

Izvor: Lepa&Srećna