Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SOBNE BILJKE KOJE JE TAKO LAKO ODRŽAVATI: saveti za negu sukulenti (ZALIVANJE, RAZMNOŽAVANJE)

Sukulentne biljke vrlo su otporne na suvo i toplo vreme a veoma ih je lako razmnožiti i ne traže ni previše nege. Zato su sukulenti savršene biljke za one koji često putuju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako zavirite na korisničke naloge na društvenim mrežama vezanih uz dizajn enterijera, gotovo ćete uvek naići na neverovatno popularne sukulente ili sukulentne biljke. Jednako su tako nezaobilazni u našim cvećarama i prodavnicama koje prodaju predmete za uređenje doma, a sudeći prema pomami za njima, prodaja itekako cveta. Vrlo ih je lako održavati pa će bez problema preživeti i u domovima onih koji nemaju "zelene prste". Iako naizgled jednostavni, sukulenti u sebi kriju pregršt tajni zbog kojih su još čarobniji.

PROČITAJTE JOŠ: CRVENO CVEĆE PRIVLAČI LJUBAV: crvena krasula pagoda je najlepša sukulenta u domu (CRASSULA CAPITELLA + SAVETI)

1. Potiču iz vrućih prostora Afrike i Meksika

Iako se danas mogu naći širom sveta, sukulenti originalno potiču iz suvih i vrućih prostora Afrike i Meksika. Suvo tlo na tamošnjim prostorima presudno je za njihov rast i razvoj, a samim tim ni na našim prostorima im nije potrebna velika količina vode pa su to biljke koje mogu preživeti u suvim i vrućim prostorijama. Dovoljno ih je zalivati jednom nedeljno. Odlična vest, zar ne? 

2. Neobično ime dobili su prema svojim listovima

Ako ste se pitali odakle potiče njihovo neobično ime, odgovor se krije u latinskom jeziku. Latinska reč sucus označava sokove koji se nalaze u njihovim listovima. Upravo je to razlog zbog kojeg mogu preživeti u ekstremno suvim i vrućim uslovima. Mnogi od njih na površini lista imaju i voštani sloj, što im pomaže u dužem zadržavanju vlage. 

3. Aloe vera i božićni kaktus takođe su sukulenti

Kaktusi, agave, orhideje, aloe vera... Sukulenti se mogu naći u čak šezdeset različitih porodica biljaka. Često mnogi sukulente zamenjuju za kaktuse. Iako kaktusi jesu sukulenti, nisu svi sukulenti kaktusi pa treba biti oprezan pri njihovom imenovanju. No bez obzira na tu dilemu, to su biljke koje će pružiti celu lepezu mogućnosti dekoracije, ali i primene u zdravlju. Svakako, tu prednjači aloe vera koju je koristila i sama Kleopatra. Dovoljno je odrezati jedan njen list, a sokovi iz nje delovaće na bore, strije, akne i u isto vreme hidrirati kožu. 

Kliknite OVDE da pročitate kako se razmnožavaju sukulenti!

  Izvor:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije