Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEPE I BEZ CVETOVA: zelene dekorativne biljke čine prelepi ukras u domu

Nisu samo cvetovi ti koji biljku čine lepom. Palme, paprat i ostale biljke krasi izvanredna lepota lišća, a pritom su lakše za održavanje i unose vedru svežinu u prostor.

  Izvor: LepaiSrecna

Kada se sivi jesenji oblaci nadviju nad krovove, sveže zelenilo je uvek dobrodošlo. Raznoraznih oblika, neke lisnodekorativne biljke izgledaju kao žive skulpture, druge pak, zahvaljujući raskošnom lišću, šire atmosferu džungle i zadužene su za dinamiku. Tako se lako pronađe pravi sustanar za svaki ukus, stanište i stil uređenja stana.

Kod zelenih tonova upadljive su najrazličitije šare na listovima. Neki svetlucaju u tamnoj zelenoj boji kao četine jela, drugi su svetli i nežni, kao kod vrste paprati gospine vlasi (Adiantum capillus veneris). Dodatnu boju u prostoriju unose biljke poput solonestomena ili tufnasta biljka (hypoestes phyllostachya). Pri tom zelenilo sobnih biljaka ne prija samo čulu vida. Pogled u zelenilo opušta i pospešuje dobro raspoloženje. A uzgred, listovi poboljšavaju vazduh. Iz njih isparava voda i na taj način povećava vlažnost vazduha u prostoriji, vlaga za sebe vezuje prašinu i mogu da u zatvorenoj prostoriji smanje količinu formaldehida.

Ako želite da na drugačiji način predstavite svoje zelene sustanare, za to imate mnoštvo novih ideja i mogućnosti. Poput zelenih zavesa mogu da vise vitice i listovi puzavičastih biljaka epipremnuma (Epipremnum pinnatum) i hoje. Umesto da ih uz neku konstrukiciju usmerite uvis, pustite da njihove loze vise s plafona. Ako okačite više takvih biljaka jednu pored druge, izgledaće kao vazdušasti paravan. Paprat razvija svoje interesantne listove u ramovima za sliku, a novina, kao što je sanseverija cevastog i upletenog lišća (Sansevieria cylindrica) podseća na skulpturu.

Nega preko zime

Odgovarajuće mesto u prostoriji i adekvatna nega (svaka vrsta ima drugačije zahteve u pogledu svetlosti, toplote, zalivanja, prihrane) najbolji su preduslovi za zdravu biljku. Kako većina lisnodekorativnih biljaka potiče iz tropskih kišnih šuma, uglavnom im trebaju svetlo mesto, visoka vlažnost vazduha, bez direktnog sunca. Zemlja u saksiji uvek mora da bude umereno vlažna. Sukulentne biljke kao što su aloja, krasula ili slonovo stopalo, vodu akumuliraju u listovima ili u stablu, vole sunčano mesto i veće razmake u zalivanju da bi se zemlja u međuvremenu dobro isušila.

  • Količina svetlosti tokom zime je mala. Zato u hladnim mesecima sobne biljke stavite na što svetlije mesto. Idealna su mesta direktno uz prozor.
  • Redukujte zalivanje. Potreba biljaka za vodom opada. Zemlja tropskih biljaka trebalo bi da bude umereno vlažna. Sukulente zalivajte svake četiri nedelje.
  • Vodite računa o vlažnosti vazduha. Vazduh u prostorijama koje se greju je suv, pa na grejno telo stavite posudu s vodom. Lisnodekorativne biljke svakog jutra orošavajte.
  • Prihranjujte ih jednom u mesec dana i kontrolišite zbog mogućih bolesti i štetočina. 

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije