Da li treba da se  u potpunosti odreknete šminke?

Naravno da ne!

Za većinu dama, šminka je sredstvo za isticanje naše prirodne lepote i crta lica, za prikrivanje mana, za dodatno samopouzdanje.

Međutim, kao što mnogi dermatolozi mogu da potvrde, svakodnevno šminkanje opterećuje kožu na razne načine.

Zato pokušajte da ne nosite šminku barem nedelju dana i primetićete razne benefite poput prirodnog sjaja kože, manjih pora i smanjenog mašćenja kože.

Drugi način je da ređe koristite teške preparate, a svedete šminkanje na lake i inovativne proizvode!

Kako biste se podstakle da odložite tečni puder, paletu za konturisanje, karmine i senke za oči, donosimo vam činjenice kakva će vaša koža biti, ako prestanete da se šminkate.

Naravno, to ne znači da treba da odložite vaš neseser zauvek - naprotiv, periodi poput vikenda ili godišnjeg odmora su sjajne prilike za "make-up free" izgled i odmaranje lica od šminke. 

Takođe, potrudite se da i svakog dana smanjite pritisak na samu kožu - odaberite kvalitetnu maskaru, vrlo lak ten, dobar ruž!

U nastavku pročitajte šta će se se desiti sa vašom kožom ako se ne šminkate određeni period.

1. Pore će delovati uže

Tečni puder, rumenilo i bronzer izgledaju lepo na koži, ali ispod površine, ove mikro-čestice se akumuliraju u našim porama sa svakim nanošenjem.

Uz aero-zagađenja i smog iz vazduha, prljavština se nakuplja u porama, čineći da se one pune i šire tokom vremena. 

Iako se vaše pore neće smanjiti nenošenjem šminke, izbacivanjem šminke smanjićete punjenje pora, i uz redovno čišćenje, one će delovati uže, a lice glatko.

2. Imaćete manje bubuljica

Što više šminke koristite, više toksina stavljate na kožu. Pogotovo ako ne čistite redovno četkice - tome dodajte još i nakupljene bakterije.

Ova prljavština u kombinaciji sa bakterijama ne samo da zapušava pore, već može uzrokovati i upale, dovodeći do bolnih bubuljica.

Ona želimo da te akne prekrijemo šminkom, upadajući u začarani krug. Zato ćete primetiti da će vam se lice pročistiti ako odložite šminku barem na nedelju dana.

3. Spasićete suvu kožu

Izbacivanjem šminke barem u kratkom periodu, pomoći ćete vašoj suvoj koži da se hidrira i odmori.

Naime, šminka remeti prirodni proces obnove ćelija naše kože. Da ne pričamo koliko je štetno kada zaspite sa šminkom.

Kod suve kože, proces ljuspanja kože je sporiji - šminka ga dodatno usporava, čineći da mrtve ćelije kože duže ostaju na površini.

Nenošenje šminke znači čistu površinu kože koja može da se nesmetano obnavlja.

PageBreak

4. Manje alergijskih reakcija

Šminka sadrži iritirajuće supstance poput parabena, sulfata, metala, parfema i pigmenata, koji mogu biti okidači alergijske reakcije.

Među njima je i konktaktni dermatitis koji se manifestuje crvenim i suvim delovima kože, koji može potencijalno dovesti do upale.

Ako ste skloni iritacijama i crvenilu kože, odmaranje lica od šminke je najbolje što možete učiniti za vašu kožu.

5. Manje bora

Dermatolozi se slažu oko najpoznatije kontroverze oko šminke: ista šminka kojom prekrivamo bore ih zapravo pogoršava!

Tokom vremena, šminka se "nataloži" u fine linije i bore, privlačeći pažnju na znake starenja koje uporno želite da sakrijete.

Svi starimo, tako da umesto što prekrivate bore slojevima tečnog pudera, zavolite svoje golo lice - iznenadićete se koliko zapravo mlađe izgledate bez šminke.

6. Koža će se manje mastiti

Eliminisanjem šminke iz beauty rutine, omogućićete koži da prodiše i da se manje masti.

Sloj tečnog pudera koji se pomeša sa sebumom nikako ne izgleda lepo: delujete kao da imate sloj ulja na sebi. Zato ćete primetiti da vam se koža manje masti, a moći ćete bolje da iskontrolišete pravo stanje vaše kože.

7. Koža će biti blistava

Nakon perioda adaptacije kože na njene prirodne procese koji nisu ometeni šminkom, primetićete da vaša koža deluje sveže i odmorno uz prirodan sjaj.

Dakle, dobićete efekat sličan hajlajteru, ali potpuno bez šminke! Ovo je pod uslovom da negujete kožu kako treba, uz pravilno čišćenje i hidrataciju.

8. Više oštećenja od sunca

Iako izbegavanje šminke ima dosta svojih prednosti, šminka je zapravo štitila vašu kožu od sunca.

Naime, većina tečnih pudera sadrži zaštitni faktor SPF, delujući kao prvo polje odbrane kože od štetnog delovanja UV radijacije.

Dakle, izbacivanjem pudera povećaćete rizik oštećenja kože od sunca. Zato obavezno pre izlaska iz kuće nanesite kremu sa zaštitnim faktorom - posebno ako se ne šminkate!

Dodatni benefiti izbacivanja šminke:

- imaćete više vremena ujutru za spremanje - nećete kasniti jer ste blendali konture

- uštedećete novac ako ne budete kupovali šminku - preusmerite novac na neka druga ženska zadovoljstva

- samopouzdanje će vam porasti - osećaćete se dobro u svojoj koži.

Ipak, ne želimo potpuno da se otarasite šminke, ovo je interesantno da znate kako biste eventualno odmorili lice na nedelju ili dve od šminkanja tokom leta ili godišnjeg odmora. Uostalom, "no make up" trend je veoma popularan na društvenim mrežama i među poznatim ličnostima.

Prilagođeno sa: Lepotica