Mnogi roditelji pribojavaju se letovanja sa decom zbog potencijalnih problema koji mogu da ih snađu.

Uz malo planiranja, dobre pripreme i opremljenosti lekovima, odmor sa detetom može da bude pun dobre zabave, smeha i uspomena za pamćenje.

Ipak, imajte na umu da dugi letnji dani i prijatne večeri podrazumevaju svakodnevni boravak na otvorenom, bilo da je u pitanju celodnevni izlet, dan na plaži ili popodnevna šetnja.

Upravo u ovom periodu godine deca su u većem riziku od uboda insekata jer najviše vremena provode napolju, a njihova nemirna priroda ih nagoni da nekada pipkaju insekte, tako da često pretrpe neki ubod usled radoznalosti i neznanja. 

Na sreću, većina uboda insekata izaziva samo blage reakcije, uzrokujući ograničene promene na koži, svrab ili otok na mestu uboda, koje prolaze bez ikakvih posledica.

Kada je reč o ujedima komaraca ili drugih insekata, deca će se uglavnom žaliti samo na svrab, koji možete ublažiti hladnom oblogom. Veću pažnju treba obratiti na ubode u području glave i lica.

- Deci treba oblačiti tanku pamučnu odeću svetlih boja koja pokriva što veću površinu, dozvoljava disanje kože i odbija sunčeve zrake.

Najbolje je da odeća bude bela jer šarena odeća može privući neželjene insekte. Ako vaše dete ujede neki insekt, proverite da li se insekt ili njegova žaoka i dalje nalaze u koži.

Nakon što ga odstranite, operite mesto uboda vodom i sapunom i stavite hladnu oblogu koja će umanjiti bol i otok. Možete naneti neki antihistaminik u vidu kreme koji će ublaziti tegobe.

U slučaju burnije reakcije obratiti se lekaru koji će dati detetu odgovarajući lek – kaže doktorka Gorana Otić, specijalista pedijatrije.

Zdravo izlaganje suncu

Izlaganje suncu najmlađih članova porodice je vrlo značajna tema poslednjih decenija, pogotovo u vreme godišnjih odmora.

- Decu možete izlagati suncu samo u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima jer je sunce sredinom dana, između 11 i 17h, suviše jako za njih.

Bebe do godinu dana ne bi trebalo izlagati otvorenom suncu duže od 10 do 15 minuta dnevno, koliko je dovoljno za sintezu dnevnih potreba vitamina D.

Ostali deo dana ih držati u hladovini ili pod suncobranom.

Bebe imaju kožu koja je vrlo osetljiva na zračenje sunca jer je tanka i UV zračenje kroz nju lako prodire izazivajući oštećenje.

Nekad je dovoljno i desetak minuta da ona izgori, a pored toga dete ovog uzrasta lako može dobiti toplotni udar ili dehidrirati na prevelikoj toploti – kaže doktorka  Gorana Otić koja preporučuje medicinsku kozmetiku za najmlađe jer ne sadrži sastojke koje mogu da iritiraju nežnu dečiju kožu.

- Obavezno koristite kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom (30 i više) kada dete boravi na suncu. Nanosite ih redovno i nakon svakog boravka u vodi.

Ako ste u mogućnosti, kupite medicinsku kozmetiku za decu sa zaštitnim faktorom jer u toj kozmetici nema boja, parfema i drugih sastojaka koji mogu izazvati iritaciju ili alergiju, pa su ovakvi preparati bezbedniji za dečiju kožu.

Nakon boravka na suncu istuširajte dete mlakom vodom i nanesite neki preparat za negovanje kože nakon sunčanja –objašnjava doktorka Otić.

Šta ako dete izgori na suncu?

Ukoliko primetite da je koža vašeg deteta počela da crveni, odmah ga sklonite sa sunca.

Tek dva do četiri sata po izlaganju suncu, koža postaje crvena, vruća i upaljena, pa mnogi roditelji ne primete pre tog perioda da je dete crveno. Najjače crvenilo se javlja deset do četrnaest sati po izlaganju suncu.

- Ako dete ipak izgori na suncu, potrebno je preduzeti neke mere. Za početak dete sklonite sa sunca, raskomotite ga, istuširajte mlakom vodom da bi rashladili kožu i smanjili crvenilo i bol.

Obavezno naneti neku kremu za opekotine na oboleli deo, više puta tokom dana. Ako su opekotine jače obratiti se lekaru. – završava doktorka Otić.

Simptomi i znaci ozbiljne alergijske reakcije

  • Svrab i osip rašireni po telu i na mestima udaljenim od uboda
  • Oticanje lica, usana, očnih kapaka, ili jezika
  • Golicanje i stezanje u  grlu ili grudima
  • Kašalj
  • Kratak dah, otežano disanje i sviranje u grudima
  • Mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu, proliv
  • Nesvestica i ošamućenost
  • Slab puls i pad krvnog pritiska
  • Bleda koža
  • Znojenje

Pripremila: Milica Prelević

Izvor: Lepa & Srećna