Pravi ljubitelji sveže mlevene kafe znaju koliko zadovoljstva se krije samo u jednoj šoljici. Ona je idealna doza energije za bolji početak dana, savršen dodatak tokom pauze na poslu i neodvojiv deo popodnevne relaksacije. Međutim, pored neodoljivog ukusa i mirisa u kojima svakodnevno uživamo, možda niste znali da vam kafa može biti i idealan saveznik u nezi lica i tela, kao i za negovanje kose. U ovu svrhu može da se koristi i sveža samlevena iz kesice, ali i u vidu taloga koji ostaje u šoljici nakon ispijanja omiljenog napitka.

Kafa je vrlo često sastojak brojnih kozmetičkih proizvoda pre svega zbog toga što je bogata kofeinom i antioksidansima koji mogu da očiste, osveže i zategnu kožu. Međutim, postoje i načini da i sami kod kuće napravite masku ili piling za lice i telo, ali i da svojoj kosi vratite prirodni sjaj. Kafa, pored toga što ima okrepljujuće dejstvo na ceo organizam, može i da učini da vam koža bude meka i nežna, a kosa dobije bogati volumen. 

Piling za lice i telo

Sve što je potrebno je da iskoristite talog iz šoljice i pomešate ga sa malom količinom kokosovog, maslinovog ili kantarionovog ulja i zatim ružnim pokretima ga nanesete na lice, ali i na celo telo. Na ovaj način možete da otklonite sve nečistoće sa kože, podstaknete cirkulaciju i sprečite nastanak bubuljica. Primetićete da vam je koža posle ovog jednostavnog tretmana lepša i mekša, a može da vam pomogne i oko toga da celulit i strije budu manje vidljivi.

Maska za lice

Sveže mlevenu kafu možete da iskoristite i da napravite idealnu masku za lice. Vrlo je jednostavna za pripremu jer su vam pored kafe potrebni sastojci koje najverotanije već imate kod kuće. Za bolju hidrataciju samo je potrebno da pomešate kašiku mlevene kafe i kašiku meda, nanesete na lice i ostavite da deluje 20 minuta. Za one koji imaju malo masniju kožu je dovoljno da kašiku kafe pomešaju sa sokom jednog limuna. Nakon što se nanese dovoljno je da maska ostane na licu 30 minuta. Ako želite da smanjite nadustost očiju i celog lica i poboljšate teksturu kože idealna je maska koja pored kafe, sadrži i kakao. Za njenu pripremu je potreban jednak iznos sveže mlevene kafe i kakaa koji je potrebno pomešati sa mlekom. Pored toga što će miris smiriti vaša čula, ova maska će vašu kožu hidrirati, a pore zategnuti.

Tretman za kosu 

Nakon što ste skuvali domaću kafu, operite kosu šamponom koji inače koristite. Prosušite kosu, ali ne do kraja. Za to vreme će se kafa dovoljno ohladiti da možete da je utrljate na kosu. Radi boljeg efekta kosu možete da skupite ispod plastične kapice. Držite 20 minuta i nakon toga isperite. Kosa će dobiti sjaj jer na ovaj način možete da se rešite viška masti u kosi.

Kafa – idealan saveznik u nezi
Shutterstock  

Tekst: Promo