Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRSKANJE VOĆA - PREPORUKE ZA APRIL 2019: zaštita jabuke, kupine, breskve, nektarine i šljive u Srbiji (SAVETI ZA PREPARATE PROTIV ŠTETOČINA)

Pazite! U zasadima gde je u toku cvetanje, primena insekticida je zabranjena!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na području Srbije, koštičave voćne vrste se nalaze u različitim fazama razvoja, u zavisnosti od vrste, sortimenta, lokaliteta i ekspozicije terena, dok se zasadi jabuka se nalaze u različitim fazama cvetanja, od punog cvetanja do precvetavanja.

Zaštita šljive

Na teritoriji RC Čačak koštičave voćne vrste nalaze se u fazi od cvetovi se smežuravaju, većina latica opada do faze kraj cvetanja, sve latice opale (BBCH 67-69).

Lokalitet Lipnica

Na belim lepljivim klopkama, registrovani su ulovi imaga žute i crne šljivine ose (Hoplocampa flava i Hoplocampa minuta). U periodu precvetavanja dolazi do piljenja larvi ovih štetočina, koje se zatim ubušuju u tek zametnute plodove.

U cilju suzbijanja šljivinih osa, samo u zasadima gde se šljive nalaze u fazi precvetavanja, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:

Decis 2,5 EC, Futocis EC 25 (a.m. deltametrin) u koncentraciji 0,03 – 0,05%

Perfekthion, Dimetogal (a.m. dimetoat) u koncentraciji 0,075 - 0,1%

Najavljene padavine mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju prouzrokovačem plamenjače šljive (Polystigma rubrum) i šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila).

Preporuka je fungicidni tretman pre najavljenih padavina preparatom:

Mankogal 80, Dithane M 45 (a.m. mankozeb) 0,2-0,25%.

U zasadima gde je u toku cvetanje, primena insekticida je zabranjena! Prilikom primene pesticida obavezno se pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača!

Povezane vesti

Niš - Zaštita šljive

Na području delovanja RC Niš zasadi šljiva se nalaze u fazi od cvetovi se smežuravaju, većina latica opada do faze kraj cvetanja, sve latice opale (BBCH 67-69).

Na lepljivim klopkama je utvrđeno prisustvo imaga šljivine ose (Hoplocampa flava i Hoplocampa minuta). U cilju sprečavanja ubušivanja larvi šljivinih osa u tek zametnute plodove u zasadima šljiva koji se nalaze u fazi precvetavanja preporučuje se primena insekticida:

Decis 2,5 EC, Polux, Konfuzija, Futocis EC 25 (a.m. deltametrin) 0,03-0,05% ili Perfekthion, Dimetogal (a.m. dimetoata) 0,075 - 0,1%.

Najavljene padavine mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju prouzrokovačem plamenjače šljive (Polystigma rubrum) i šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila).

Preporuka je fungicidni tretman pre najavljenih padavina preparatom:

Mankogal 80, Dithane M 45 (a.m. mankozeb) 0,2-0,25%.

Tretman obaviti samo u zasadima koji su ušli u fazu precvetavanja i formiranja plodnika, gde nema prisustva polinatora. Prilikom primene pesticida obavezno se pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača!

Leskovac - Zaštita šljive

Na području delovanja RC Leskovac, zasadi šljiva nalaze se u fenofazi cvetovi se smežuravaju, većina latica opada do faze kraj cvetanja sve latice opale (BBCH 67-69).

Na belim lepljivim klopkama registruju se ulovi imaga žute i crne šljivine ose (Hoplocampa flava i Hoplocampa minuta). U periodu precvetavanja dolazi do piljenja larvi ovih štetočina, koje se ubušuju u tek zametnute plodove.

Samo u zasadima gde se šljiva nalazi u fazi kraj cvetanja, sve latice opale, u cilju zaštite tek zametnutih plodova od ubušivanja larvi, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:

Perfekthion, Dimetogal ( a.m. dimetoat) 0,075-0,1% ili

Decis 2,5 EC, Polux, Konfuzija ( a.m. deltametrin) 0,03-0,05%

Najavljene padavine u narednom periodu mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarivanje infekcije prouzrokovačem šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila) i plamenjače šljive (Polystigma rubrum).

U cilju zaštite od navedenih patogena, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena fungicida:

Mankogal 80, Bevesan 45 M, Dithane M 45 (a.m. mankozeb) 0,2-0,25%

Prilikom primene pesticida obavezno se pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite oprašivača.

Štetočine šljive:

Šljivina osa (hoplocampa minuta/flava); Plamenjača šljive (Polystigma rubrum) ; Šupljikavost lista koštičavog voća (clasterosporium carpophilum/stigmina carpophila/wilsonomyces carpophilus)

Na sledećoj strani pročitajte kako se sprovodi zaštita jabuka!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije