Kalendar povrća u kojem su prikazani radovi u povrtarstvu po mesecima za najzastupljenije vrste povća koje se kod nas uzgajaju. On je koristan podsetnik za poljoprivredne proizvodjače koji se bave uzgojem velikog broja različitog povrća.

JANUAR

· U januaru se pripremaju leje i tuneli
- Seje se u leje i to: paradajz, paprika, salata, krastavci
· Redovno se kontroliše povrće u podrumu i trapu
· Priprema se i testira klijavosti semena

FEBRUAR

- U februaru se seje u leje: paprika, paradajz, kupus, keleraba
· Pikiraju se paprika i paradajz koji su posejani u januaru mesecu
· Priprema se bašta za ranu setvu
· Ukoliko vremenske prilike dozvoljavaju moze se saditi u bašti: crni i beli luk, peršun, šargarepa, paškanat, rotkvice, salata, spanać, grašak

MART

· U martu se seje: peršun, šargarepa, paškanat, rotkvice, spanać, grašak
· Sadi se kupus, kelj, keleraba, krompir, ren
· Vrši se priprema mlakih leja u kojima se sade: paradajz, paprike, plavi patlidžan, celer za proizvodnju rasada

APRIL

· U aprilu se suzbija korov u izniklom povrću, kao i na zemljištu na kojem će se sejati ostalo povrće: paprika, paradajz, boranija, pasulj
· Neguju se rasadi povrća
· Počinje i direktna setva: paprika (u I dekadi aprila); paradajz (u II dekadi aprila); boranija, pasulj, krastavci, tikvice, kukuruz šećerac (u III dekadi aprila)
· Sadi se: krompir, kupus, keleraba, karfiol
· Počinje i berba prvog povrća: mladi luk, rotkvice, salata, spanać

MAJ

· U maju je potrebno intenzivno suzbijati nastali korov u izniklom povrću
· Vrsi se zaštita izniklog povrća od plamenjače i drugih bolesti
· Vreme je za prihranu i zalivanje povrća
· Seje se: kukuruz šećerac, krastavac, pasulj, lubenica, dinja
· Sadi se: paradajz, paprika, plavi patlidžan, celer, lubenica, dinja
· Bere se: salata, spanać, kelj
· Počinje da se vadi: šargarepa i mladi krompir

JUN

· U junu se nastavlja sa negom i zastitom izniklog povrća
· Bere se: salata, spanać, kupus, karfiol, kelj, keleraba, rotkvica, tikvice, sargarepa, mladi luk
· Priprema se zemljište i počinje setva cvekle i praziluka

JUL

· U julu se takodje neguje, zaliva i prihranjuje svo izniklo povrće
· Počinje berba: paradajza, paprike, krastavca
- Počinje vadjenje krompira (obično u III dekadi jula meseca)
· Seje se kasna boranija, rotkvice, krastavci kornišoni
- Sadi se jesenji kupus, kelj i kasni paradajz

AVGUST

· U avgustu se i dalje neguju svi zasadjeni usevi (unistavanje korova, zastita od stetočina i bolesti, zalivanje...)
· Vadi se luk i beru: paradajz, paprika, plavi patlidžan, tikvice, lubenica, dinja
· Setva salate, spanaca, rotkve, rotkvice i luka srebrnjaka za proizvodnju rasada.

SEPTEMBAR

· U septembru se i dalje neguju usevi
· Poćinje i prva zaštitita povrća od mogućih ranih mrazeva
· Počinje i berba jesenjeg povrća
· Seje se salata, spanać, rotkva (na svakih nedelju dana)
· Počinje obrada zemljišta na kojem više nema zasada

OKTOBAR

· U oktobru počinje setva ozimih sorti povrća
· Vadi se svo korenasto povrće i sprema u podrum i trap
· Bere se kasno povrće

NOVEMBAR

· U novembru se bere kasno i korenasto povće
· Sprema se u podrum i trap
· Basta se raščišćava od ostataka svih biljaka, koje treba poseći i izneti iz bašte
· Obavlja se obrada zemljišta za sledeću sezonu

DECEMBAR

· U decembru se pripremaju leje i tuneli
· Moze se već polako i saditi rana zelena salata i luk


Izvor: Poljoprivredni savetnik