PROKUPLJE - Kišovito vreme, kao i visoka vlažnost zemlje i vazduha uzrokovale su pojavu raznih biljnih bolesti voća u Prokuplju zbog čega je neophodna dodatna zaštita voćnjaka hemijskim preparatima, rekla je savetodavac za zaštitu bilja prokupačke Poljoprivredno stručne službe Snežana Jović.

PROČITAJTE JOŠ: Porodica zarađuje 20 000 dolara godišnje od poljoprivrede: evo kako su proizveli 6 000 kilograma hrane na samo 4 ara (VIDEO)

Ona je savetovala voćarima da se obavezno konsultuju sa stručnjacima pre upotrebe preparata za zaštitu bilja kako bi znali koji preparat da koriste i u kojoj količini i na koji način da ga primene.

Navela je da zasade pod višnjom i šljivom treba tretirati preparatima na bazi kaptana, a zasade jabuka preparatima na bazi propikonazola radi suzbijanja pojave biljnih bolesti, čađave krastavosti plodova i pepelnice.

PROČITAJTE JOŠ: Biljni hormoni za dobar rod voća: evo ko ne mora da brine o rodu maline

"Pojava monilije na peteljkama višanja i šljiva prouzrokuju opadanje plodova, a kasnije i truleži, što predstavlja veliku opasnost za voćnjake", kazala je Snežana Jović i dodala da su se zbog vlage pojavile i biljne vaši koje dodatno treba tretirati odgovarajućim preparatima.

Na području prokupačke opštine višnje i šljive nalaze se na površini većoj od 4. 000 hektara.

Tekst: Beta

Izvor: Kurir