Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO TREBA POSADITI I ŽIVU OGRADU I DRVEĆE: ovo je najbolja zaštita od zagađenja vazduha!

Drveće je odlična zaštita od zagađenja, ali i živa ograda je izuzetno važna! Evo zašto!

  Izvor: Foto: Profimedia

Prema istraživanjima, žive ograde su često bolje od drveća za zaštitu okoline jer efikasnije upijaju zagađenja između visokih zgrada, dok drveće bolje upija zagađenja u otvorenijim prostorima.

Saveti stručnjaka je da se više sade žive ograde između pešaka i ulice, naravno, ako su trotoari dovoljno široki. Razlog tome je što žive ograde upijaju dosta štetnih gasova i toksina koji dolaze od saobraćaja i tako smanjuju direktno izlaganje štetnim zagađivačima, piše Lepa & Srećna.

PROČITAJTE JOŠ: Najlepši ukras u bašti: kako se sadi živa ograda

Uloga drveća je da prečišćava vazduh i da utiče na toplotno zračenje iz atmosfere, dok je uloga žive ograde da apsorbuje izduvne gasove u nivou ulice.

Bilo kakva ograda deluje kao barijera tako što usporava protok vazduha i hvata zagađujuće materije na svojima listovima. Samim tim doprinose boljem i kvalitetnijem okruženju u domovima.

  Izvor:

PROČITAJTE JOŠ: Najlepše terase za uživanje: 10 ideja za ograde, žardinjere i drvene podloge

Zato ukoliko živite u blizini prometne ulice, a imate uslova za to, zasadite živu ogradu svome dvorištu i biće vam prijatnije u kući. Čak i ukoliko živite u zgradi i primetite da imate malo parče slobodnog, javnog prostora ispred zgrade koje se može iskoristiti, kontaktirajte nadležne stručnjakei proverite da li mogu da daju odobrenje za sadnju. 

Što više doprinosimo očuvanju životne sredine, imaćemo zdraviju okolinu i lepši grad.

  Izvor:

Tekst: Marija Ivoš

Izvor: Lepa & Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije