Svejedno koliko su velike leja za cveće ili terasa – gotovo za svakog ljubitelja biljaka kad-tad površina postane mala da bi se u njoj našlo prostora i za novajlije.

Mogućnosti primene penjačica su velike. U leji se uspinju čineći pravu atrakciju. Ovde se najčešće koriste vrste kao što su mirisni grašak, tunbergija i dragoljub. Više jednogodišnje puzavice, kao što su ladolež i asarina, na špalirima osvajaju drveće, zidove kuća ili visoke tarabe i ograde kao o brzorastućim penjačicama). Izuzetno su pogodni za pokretna rešenja, kakvi su sanduci sa konstrukcijom za uspinjanje i točkićima, ili velike saksije sa piramidom i podmetačem sa točkićima. Bez po muke možete da ih stavite na željeno mesto ili postavite kao fleksibilnu zaštitu odpogleda.

Najbrže jednogodišnje puzavice, a pre svih pasulj merdžanac, ukrasne tikve, japanski hmelj i zvonasta loza, tokom jedne sezone osvoje pergole i paviljone. Tamo mogu da posluže kao čuvari mesta za sporije višegodišnje penjačice, koje se uzgajaju na drugom potpornom stubu.

Za rani start preporučuju se jednogodišnje penjačice. Manje osetljive sorte, kao što su japanski hmelj i mirisni grašak, od aprila se mogu sejati na otvorenom, ali tada cvetaju kasnije. Više uspeha imaćete sa rasadom, koji se u prodaji pojavljuju tek na proleće. Jeftina alternativa jeste da penjačice uzgajate čak i iz semena – ukoliko imate dovoljno mesta na prozorskoj dasci ili u stakleniku.