Prirodno đubrivo i zaštita za biljke mogu se lako napraviti kod kuće, ali važno je znati da ne odgovaraju svi sastojci svakom tipu biljaka. Upravo zato, korisno je osloniti se na tradicionalne metode koje su vekovima pokazivale rezultate.

Zanimljivo je da su još pre više od 2.000 godina rimski baštovani koristili surutku ili mleko kako bi podstakli rast biljaka iz porodice tikvenjača, poput krastavaca, tikvi i lubenica. Pre sadnje, semenke su kratko potapali u te tečnosti, a to je praksa koja se i danas smatra korisnom.

Valerijana i kamilica za jače biljke

Mahunarke kao što su pasulj, grašak, sočivo i bob, najbolje reaguju na kupku od kamilice pre setve. Dovoljno je dve kašičice suvog cveta preliti šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji između 10 i 12 sati. U ovom čaju semenke se mogu namakati najmanje sat vremena pre sejanja.

Ekstrakt cvetova valerijane vekovima se koristio za podsticanje rasta korena i jačanje otpornosti biljaka na hladnoću. Ova “topla” biljka posebno prija vrstama kao što su paradajz, paprika, praziluk, luk, ali i peruanska jagoda i letnje cveće.Čak i osetljive vrste poput krastavaca i tikvica dobijaju dodatnu snagu ako se semenke potapaju u ovaj rastvor nekoliko sati.

Recept časnih sestara za prirodno đubrivo za biljke
Foto: Shutterstock

Ren protiv gljivičnih bolesti

Mlade biljke su često meta opasnih gljivičnih bolesti koje mogu potpuno uništiti stabljiku ili koren. Protiv bolesti poznate kao "crna noga" ili odumiranje biljaka, pokazalo se da pomažu prirodni rastvori od rena i belog luka. Potrebno je sitno iseckati 100 do 150 grama svakog, preliti mlakom prokuvanom vodom ili kišnicom i ostaviti da odstoji sat do dva, a zatim procediti.

Ovaj rastvor posebno prija paradajzu, nevenu, krastavcima i žavornjaku. Ipak, treba izbegavati njegovu primenu na semenke mahunarki i biljke iz porodice kupusnjača, jer im može smetati.

Ren za jak imunitet
Foto: Shutterstock

Biljni čaj časnih sestara

Časne sestre iz benedktinskog samostana u nemačkoj Fuldi osmislile su biljni čaj engleske recepture koja sadrži cvetove valerijane, stolisnika, maslačka, koprive, kamilice i hrastove kore. Nazvali su ga humoks.

Istraživanja su pokazala da stolisnik i kamilica sprečavaju rast bakterija i gljivica, a ostali sastojci razvijaju korisne mikroorganizme, čine ljusku semenke propusnom, podstiču rast korenja i pomažu klicama da postanu otporne, prenosi Agroklub.

Ovaj rastvor posebno vole kelj i ren, čije seme u njoj treba ostaviti 15 minuta.Rotkvicu i rotkvu držite 30 minuta, luk, paradajz, salatu, cveklu, peršun, papriku, blitvu, praziluk, endiviju, komorač, kopar i cikoriju 60 minuta, a 90 minuta šargarepu i celer.

Nakon što odstoji određeno vreme u tečnosti, odstranite seme koje ispliva na površinu jer je ono oštećeno i loše. Nakon toga mokro seme raširite na kuhinjsku krpu ili papirnati ubrus da se posuši, te ga posejte isti dan jer je klijanje već započelo.

Pročitajte još i kako da spasite baštu od puževa.

BONUS VIDEO:

00:33
Kako da posadite beli luk u saksiji Izvor: Instagram/growithjessie