Maj je jedan od najlepših i najaktivnijih meseci za svakog baštovana. Dani su dugi, zemlja topla, a rizik od mraza je konačno prošao. Biljke bujaju, a vrt postaje pravo čudo boja i mirisa. Cveće, povrće, začini, sve se budi i raste. Zato se s razlogom kaže da je maj kralj baštenske sezone.
Cveće koje cveta i sadi se u maju
Ukoliko želite da vam vrt izgleda raskošno i romantično, maj je savršeno vreme da unesete još boja i mirisa. U ovom periodu možete zasaditi različite vrste cveća i ukrasnih žbunova koji će vam vrt pretvoriti u živopisnu oazu.
Među najlepšim vrstama koje uspevaju upravo sada su:
- Lala - simbol proleća, dostupna u mnoštvu boja.
- Rododendron - raskošni grm koji voli polusenku.
- Azaleja - rođaka rododendrona, sa nežnim, punim cvetovima.
- Ljiljan - elegantan i mirisan, odlično izgleda u grupama.
- Božur - omiljeni ukras prolećnih dvorišta, pun raskoši.
- Klematis - penjačica koja voli osunčana mesta.
- Primula (jagorčevina) - nežna i vesela biljka, idealna za obrube.
- Vejgela - žbun koji cveta u slapovima ružičastih i crvenih cvetova.
- Dren - dekorativan i koristan, cveta rano i privlači pčele.
- Ruža - kraljica cveća, idealna za sadnju u toplom maju.
- Jasmin - mirisna biljka koja oplemenjuje svaki kutak.
- Abelija - nežan žbun sitnih cvetića, odličan za ivice staza.
Ove biljke ne samo da ulepšavaju prostor, već i podstiču biodiverzitet u bašti, privlače pčele, leptire i druge korisne insekte.
Povrtnjak u maju
U povrtnjaku se u maju ne staje jer ovo je mesec kada se seje, sadi, pljevi i bere. Pravi radni tempo, ali sa velikim zadovoljstvom.
Prvo se seju povrtarske kulture koje vole toplotu i brzo klijaju:
Seje se:
- Kukuruz šećerac - omiljen za grickanje tokom leta.
- Krastavac - za salate i osvežavajuće zalogaje.
- Pasulj - nezaobilazan u domaćoj kuhinji.
- Lubenica i dinja - za slatki letnji krajnik, sada je pravo vreme
Zatim dolazi na red sadnja rasada koji ste već negovali ili kupili:
Sadi se:
- Paradajz - sada već bez bojazni od mraza.
- Paprika - traži toplotu, sunce i pažnju.
- Plavi patlidžan - dekorativan i ukusan.
- Celer - odličan u supama i varivima.
Maj je takođe mesec kada prvi plodovi stižu na trpezu:
Bere se:
- Salata- hrskava, sveža, domaća!
- Spanać - pun gvožđa, odličan za prolećne obroke.
- Kelj - mlad i mekan, spreman za kuvanje.
A tu je i početak prve važne žetve:
Počinje da se vadi:
Šargarepa - mlada, slatka, idealna za grickanje.
Mladi krompir - mek, kremast i pun ukusa.
Ne zaboravite redovnu negu
Da bi sve to raslo i rodilo kako treba, bašti treba i malo pomoći. U maju je najvažnije:
- Suzbijanje korova - mlad korov brzo raste i guši biljke, pa ga redovno uklanjajte.
- Zaštita od bolesti - naročito od plamenjače i štetočina koje se sada aktiviraju.
- Zalivanje i prihrana - biljke intenzivno rastu i troše više vode i hranljivih materija. Prihranjujte ih jednom nedeljno, a zalivajte rano ujutru ili uveče, naročito ako su dani sušni.
Najčešće greške u bašti tokom maja i kako ih izbeći
Iako je maj idealan za rad u bašti, lako je napraviti greške koje mogu usporiti rast biljaka ili čak uništiti trud. Evo nekoliko najčešćih propusta koje treba izbeći:
Sadnja bez kalendara
Mnogi požure da sve posade odmah, ali nije svaka biljka spremna u istom trenutku. Pratite lokalne vremenske uslove i poštujte preporučene datume za setvu i sadnju.
Zalivanje u pogrešno vreme
Zalivanje tokom jakog sunca može "spržiti" biljke, dok prekasno večernje zalivanje može izazvati truljenje. Idealno vreme je rano ujutru ili kasno popodne.
Previše đubriva
Više nije uvek bolje - prekomerna prihrana može "spaliti" biljke ili izazvati bujan rast bez plodova. Pridržavajte se uputstava i birajte organska đubriva kad god možete.
Zanemarivanje korova
Korov ne samo da ružno izgleda, već i uzima vodu i hranljive materije biljkama. Redovno pljevljenje je osnov svakog uspešnog vrta.
Zaboravljanje na rotaciju useva
Ako stalno sadite isto povrće na isto mesto, tlo se iscrpljuje i povećava se rizik od bolesti. Menjajte raspored biljaka svake godine.
Neproverena sadnica ili seme
Birajte kvalitetno seme i sadnice iz proverenih izvora – izgleda skuplje u startu, ali vam štedi vreme i živce kasnije.
BONUS VIDEO:
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.