Orhideja je cvet ljubavi, raskoši i lepote. Vekovima fascinira ljubitelje baštovanstva svojim raskošnim cvetovima neobičnih boja. Omiljeni je izbor mnogima koji žele da ulepšaju enterijer, ali problem nastaje kada cvetovi izostanu. Razloga za to ima nekoliko, a baštovani ističu 3 najvažnija faktora:

1. Svetlost

Orhidejama je potrebna jaka svetlost da bi uspele. Najbolje je da je držite odmah pored prozora koji imaju zavese, kako bi one filtrirale svetlost u određenoj meri. Ako nema dovoljno svetlosti, cvetova će biti manje, a moguće je i da će cvetanje potpuno izostati. Uverite se da ste postavili orhideju na pravo mesto, blizu izvora svetlosti, kako biste imali raskošne cvetove i iskoristli njen maksimum.

2. Đubrivo

Za svaku biljku je izuzetno važno da bude dobro snabdevena hranljivim materijama. Orhidejama je potrebno uravnoteženo đubrivo, bogato azotom, fosforom i klaijumom. Ove supstance će podržati rast i izazvati obilno cvetanje. Redovno prehranjujte orhideju kako bi cvetala što češće, a postoje i brojni prirodni rastvori koje možete da koristite za zalivanje, umesto vode.

3. Period mirovanja

Najvažnije je da razumete ciklus rasta orhideje. Nakon cvetanja, orhideje Phalaenopsis često ulaze u fazu mirovanja, u kojoj praktično odmaraju i prikupljaju energiju za sledeći ciklus cvetanja. Tokom ovog perioda neophodno je da smanjite zalivanje i prestanete sa đubrenjem, dok se ne pojave novi cvetovi, odnosno dok faza ne prođe. 

Pogledajte i cvetni bonton, koje cveće pokloniti.

BONUS VIDEO:

"Cvetna pijaca" u Novom Sadu Kurir

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.