Travnjak u jarkoj, zelenoj boji je mnogima san, ali zahteva mnogo truda i posvećenosti. U želji da vam dvorište izgleda savršeno, nesvesno pravite fatalne greške koje su ponekad kobne. Oliver Džonson je dugogodišnji baštovan i istakao je 4 najvažnije, koje bi trebalo da izbegnete ovog proleća, ako želite travnjak kao iz časopisa. 

1. Prekomerno zalivate travnjak

Voda je neophodna za zdrav travnjak, ali ako ga zalivate previše, to može da bude pogubno. Usporićete razvoj korena i tako ćete napraviti rupe u travnjaku. Ako je vreme vlažno, preskočite zalivanje, a tokom sušnog perioda trudite se da po kvadratnom metru obezbedite dnevno oko 4 litre vode.

2. Previše skraćujete travu

"Ako travu kosite prekratko, to je pravi recept za katastrofu", poručio je Oliver. Čini vam se da ćete tako uštedeti vreme, ali zapravo će vaš travnjak biti osetljiviji, sklon bolestima i štetočinama. Takođe, moguće je da tako podstaknete da korov brže raste.

3. Koristite pogrešno đubrivo

Đubrivo je veoma važno za zdrav travnjak, ali važno je da budete pažljivi. Ako koristite pogrešno đubrivo, prouzrokovaćete vidnu štetu za veoma kratko vreme. Konsultujte se sa stručnjacima kada budete birali đubrivo za travnjak, kako biste izbegli ovu ključnu grešku.

4. Ne provetravate travnjak

Ključni zadatak za svakog ko želi da ima travnjak kao sa fotografije jeste provetravanje. Postoji nekoliko načina da to izvedete, a najčešće se radi uz pomoć mašine sa oštrim, metalnim iglama koje buše male rupe u tlu. Baštovan preporučuje da ovaj postupak obavite u rano proleće ili u ranu jesen, kada su temperature blage. Važno je i da tlo bude malo vlažno, ali ne previše mokro.

Pogledajte i kako da uništite korov u dvorištu.

BONUS VIDEO:

Uklanjanje trave sa pločnika  tiktok/@jessicamay_home

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.