Englezi kažu da je veoma lako imati lepo negovan travnjak. Treba samo da travu redovno šišate i zalivate, šišate i zalivate i tako - narednih sto godina. Dobićete pravu "englesku travu", kao u filmovima.

Stvarnost je nešto drugačija i to na oba načina. Prvo, olakšavajuća je stvar što možete imati lep travnjak i za mnogo kraće vreme. Drugo, samo šišanje i zalivanje neće biti dovoljno.

Za početak je važno da planirate gde će biti travnjak. Ako počinje, možete da prvo tretirate zemljište nekim totalnim herbicidom, pa da tek onda pripremite zemljište. Prekopavanje i freziranje da bi se zemlja usitnila najbolji su načini. Proverite i sastav tla, pa dodajte đubriva po potrebi.

travnjak 3-min.jpg
Shutterstock  

Izaberite odgovarajuće seme trave prema količini sunčeve svetlosti koju dnevno prima konkretna površina. Kada prođe karenca nakon korišćenja herbicida, pospite seme pa ga pokrijte tankim slojem zemlje, najbolje grabuljom. Dobro je i da ga blago utisnete ako imate valjak za valjanje semena. Idealno vreme za setvu je jesen ili rano proleće, sve do kraja aprila. 

valjak za travu-min.jpg
Shutterstock  

Sledi zalivanje i to veoma finim raspršivačem, kako se seme ne bi izbacilo iz zemlje. Važno je da tlo bude stalno vlažno. Ukoliko počinjete sa negom postojećeg, a zapuštenog travnjaka, najčešće prisutni korovi su pirevina, palamida, maslačak, detelina, kopriva i bokvica.

Razmislite da li želite da ih uništavate - maslačak, kopriva i bokvica su blagotvorne biljke. Možete da potražite neki specijalizovani herbicid za one korove koje želite da izbacite iz svog travnjaka. Ostale možete da obuzdate prirodnim metodama.

Važno je da vam je trava što zdravija - uz nju će korov teško napredovati. Zato je potrebno da je redovno šišate, ali ne prekratko, jer time gubi snagu. Đubrivo u kojem ima gvožđa pomaže rast trave, a ne odgovara korovima.

travnjak 2-min.jpg
Shutterstock  

Ako je seme trave dobro odabrano i posejano po propisima, dočekaće letnje dane u dobroj kondiciji. Tada je važno da se posvetite zalivanju. Mnogo je bolje da se travnjak zalije jednom, ali obilno, nego da se svakog dana prska pomalo. Trudite se da to uvek bude u noćnim ili ranim jutarnjim satima.

Tekst: Lepa&Srećna