Vlaga i toplota, to su najvažniji činioci razvoja biljaka, ali previše kiše može da dovede čitavu baštu u opasnost. Ako brinete za svoje ruže, evo saveta za pojačanu negu tokom kišnog perioda.

Da bi biljke preživele višak vode, treba im omogućiti dobru drenažu, ali i sačuvati od naleta štetočina i korova.

Ruže su kraljevsko cveće i zato ih treba kraljevski negovati. To znači da  prvo treba ukloniti bilo kakvo granje koje eventualno raste iznad njih, kako bi uživale na suncu kadgod ga ima.

ruze-min.jpg
Shutterstock  

Pazite i da redovno uklanjate korov, kojeg će biti više nego ikad dok se obilne kiše smenjuju s toplim periodima.

Proverite u kakvom je stanju zemlja - koren ne sme da se predugo "davi" u vodi koja ne otiče, inače će istruliti. Ako je ruža na tlu pod nagibom, iznad nje napravite kanalčić ili neku barijeru koja će je zaštiti od vode koja se sliva. Omogućite drenažu na svaki mogući način. Po potrebi, dodajte još zemlje, kako biste podigli nivo oko samog stabla.

Ukoliko imate više ruža koje se dodiruju, skratite im grane. Eventualno drugo cveće takođe potkrešite kako bi bilo što više vazduha oko biljaka. Tako ćete omogućiti lakše provetravanje i brže sušenje lišća posle pljuskova. Naravno, precvetale cvetove redovno uklanjajte.

ruze precvetale-min.jpg
Profimedia 

Obilje padavina daje priliku insektima i štetočinama da se namnože. Da biste zaštitili ruže, treba da ih prskate insekticidom jednom nedeljno. One su, takođe, podložne i napadu gljivica, pa treba koristiti i fungicid. Napravite pauzu od dva dana posle insekticida.

Kad se vreme stabilizuje i kišni period završi, dodajte đubriva ružama, najbolje stajnjaka - skinite sloj zemlje od par centimetara, sipajte đubrivo i onda vratite zemlju. Tako ćete osigurati da ruže lepo cvetaju tokom celog leta.

Tekst: Lepa&Srećna