Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JESENJE OREZIVANJE DRVEĆA I ŽBUNJA: kada i kako orezati šimšir, magnoliju i ruže (SAVETI)

Orezivanje ukrasnih biljaka i priprema za zimu zahteva pažljivu pripremu i pronalaženje dobrog trenutka za njihovu rezidbu!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Miholjsko leto je u nekim baštama očaravajuće. Ali baštovani, ma koliko lepote izviralo, ne bi trebalo da budu sentimentalni. Rezidbe su lekovite, da bi iduće sezone uživali u biljkama  u dvorištu. Neke vrste traže radikalno orezivanje, a neke samo delimično. Hortenzije, na primer, ne vole makaze, jer one baš takve neorezane, štite same sebe od mrazeva. Neke vrste traže i dodatnu zaštitu kako bi lakše podnele velike snegove.

PROČITAJTE JOŠ: Orezivanje voćaka - varijante za trešnje, višnje, jabuke i kruške

Penjačice poput bršljana, troprsne i petoprsne divlje lozice, puzajuće hortenzije, najčešći su ukrasi zidova ili ograda u dvorištima. Neke od ovih vrsta su najlepše u jesen kada im se boja lišća menja, pa iz zelene prelaze u vatreno crvene i bakarne. Uživajte u koloritu dok god možete, ali kada lišće opadne, morate uzeti makaze u ruke. Kada opadnu listovi i ostanu gole grane, koje težinom odvajaju biljku od podloge, treba ih kratiti.

Takođe, sve što prelazi preko zidova i ograda treba skratiti. Povijuše poput orlovih noktiju, plave kiše ili visterije traže dva orezivanja godišnje-  jedno letnje i jedno zimsko. Za zimsko je idealno vreme baš sada, krajem oktobra kada listovi budu opali.

Listopadno ukrasno drveće orezuje se u fazi mirovanja pred kraj jeseni ili zimi. Ovo drveće jedino ne treba orezivati na kraju zime ili u rano proleće, jer tada stabla prilikom rezanja "plaču". Ali, javori, breze, divlji orasi, kesteni, trešnje ispuštaju sokove, odnosno "plaču" čak i kada se orezuju na kraju perioda mirovanja. Njih treba orezivati od sredine do kraja leta.

Zimzeleno ukrasno drveće ne traži posebno orezivanje, osim što pred kraj leta treba ukloniti odumrle ili bolesne grane. Ako to niste već uradili, možete iskoristiti i Miholjsko leto za uklanjanje.

Za rezidbu živih ograda najbolja je faza mirovanja. Dakle, u jesen, i za to je najbolji oktobar dok još nisu počeli mrazevi. Ovo pravilo pogotovo važi za listopadne žive ograde. Višegodišnje, ostarele žive ograde, a naročito one koje imaju "rupe", vape za radikalnom rezidbom. Tako ćete je podmladiti za sledeću sezonu. Seku se drvenasti delovi, sve do najdebljeg debla, na visinu oko pola metra. Radikalna rezidba je najbolja pred zimu, ali temperatura ne sme biti niža od minus pet stepeni.

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate kako da pripremite tuje za zimu!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije