Neke biljke uspevaju na suncu, dok se druge često mogu oštetiti ako su predugo izložene sunčevim zracima i mogu početi da venu. Određene biljke najbolje rastu u hladu i delimično izložene suncu, tako da je neophodno da ih premestite na mesto u bašti koje nije u potpunosti izloženo sunčevoj svetlosti.

Nik Vud, stručnjak za baštovanstvo, podelio je nekoliko saveta o tome kako pomoći biljkama da prežive sunce.

"Očigledno je da je sunce dobro za naše biljke, ali od njega neke uspevaju više, a neke manje, tako da je važno da znate o čemu treba da se brinete u vašoj bašti sada kada vreme postaje sve toplije. Za neke biljke, previše sunca može prouzrokovati štetu, pa čak i dovesti do uvenuća. Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti da ih spasite, kao što je premeštanje biljaka u hlad i  zalivanje u pravo vreme, kako biste ih zaštitili od sunca", objasnio je on.

1. Izaberite prave biljke za svaku lokaciju

Neki delovi bašte mogu dobiti više sunca od drugih, tako da je važno da baštovani odvoje malo vremena da se upoznaju sa biljkama koje uspevaju na suncu i biljkama koje ne uspevaju.

kako-da-i-vasa-basta-podseca-na-detinjstvo-8-vrsta-cveca-koje-su-sadile-nase-bake-zevalica_1.jpeg
LepaiSrecna 

2. Pravilno zalivajte biljke

"Zalivanje biljaka u najtoplijem delu dana neće im biti od koristi, jer će sunce isušiti vodu. To treba da se uradi kada je malo hladnije. da bi se biljkama pružila prilika da zaista sve upiju", objasnio je Nik Vud.

On je dodao i da je pogrešno verovanje da je biljkama potrebno više vode u toplijem periodu godine, jer to nije nužno tačno i možete doći u situaciju da ih zalivate više nego što je potrebno.

Limuntus za zalivanje cveća
Shutterstock  

"Najbolje je da zalivate biljke jednom dnevno. Dobro ih natopite, što će omogućiti da voda prodre duboko u tlo i dođe do dubokog korena", objasnio je.

3. Đubrivo je zabranjeno

Nik navodi da je još jedna uobičajena greška koju ljudi prave korišćenje đubriva, jer misle da je ono biljkama u uslovima visokih temperatura potrebno kako bi bile jače.

"Trebalo bi da izbegavate korišćenje đubriva, jer kada se primenjuje ono pokreće biljku da raste, što znači da je potrebno više hranljivih materija i vode. Ovo je teško ispratiti u uslovima vrućina, tlo će se brže sušiti i vaša biljka neće moći pravilno da apsorbuje vodu na vrućini", razjasnio je stručnjak.

4. Uverite se da ima dovoljno hlada

Ako su biljke u saksijama, možete ih jednostavno premestiti u hladniji deo bašte. U drugim slučajevima, postoje načini da se stvori malo hlada.

"Možete koristiti bilo šta, od bele posteljine do stare mrežaste zavese. Jednostavno taj materijal pričvrstite ili okačite iznad područja vaših biljaka, da biste ih zaštitili od sunca", kaže Nik.

Riciunusovo ulje za cveće
Shutterstock  

5. Izaberite prave saksije

Saksije zapravo mogu napraviti razliku u tome koliko sunca može pristupiti biljkama. Crne saksije će privući toplotu, koja može da ošteti vaše biljke.

Slično tome, saksije od terakote koje su ostavljene nezapečaćene mogu brzo izgubiti vlagu, što znači da je vaša biljka u opasnosti od toga da dehidrira.

Tekst: Lepa&Srećna