Da li ste primetili kako neka dvorišta ostaju dugo u sećanju čak i ako nema neke veličanstvene ograde ili kapije? Da li vas privlači prizor predivnog cveća pred nečijom kućom?

Ima biljaka koje plene bojama, druge zavode prolaznike opojnim mirisom. Evo predloga za upravo one koje će uspevati u našoj klimi i dugo vam ulepšavati dvorište.

Hortenzija

Nazivaju je "cvećem naših baka", ali hortenzija nikad ne izlazi iz mode. Odgovaraju joj mesta zaštićena od direktnog sunca, lepo uspeva u polusenci. Treba joj plodna, humusna zemlja i i ne voli krečne sastave. Važno je da hortenziji obezbedite mnogo vode, ali da pritom ona bude odstojala. Idealno je ako možete da koristite kišnicu.

hortenzija 3-min.jpg
Shutterstock  

"Orlovi nokti"

Po ovom narodnom nadimku poznata je lonicera, lepa puzavica koja raste do visine između jednog i dva metra. Ima sitan, ali dekorativan list koji brzo oblaže ograde ili druge oslonce koje ponudite. Cvetići su nežni, bele, žute ili roze boje, a najlepši je opojan miris koji se ne zaboravlja.

lonicera orlovi nokti-min.jpg
Shutterstock  

Afrički ljiljan

Ova prelepa biljka cveta od jula do septembra. Iz bujnog lišća uzdižu se cvetne drške koje rastu i do jednog metra, dok cvasti mogu biti velike i kao dve šake. Najlepše je ako ih posadite u grupama ili u nizu, bez mešanja sa drugim cvetnicama. Ovom ljiljanu odgovara sunčani deo dvorišta, ali mu treba i plodna zemlja i redovno zalivanje.

africki ljiljan-min.jpg
Shutterstock  

Tekst: Lepa&Srećna