Ako više volite da provodite vreme uživajući u bašti nego da iznova planirate nove leje, kupujete rasad i sejete cveće, za vas su pravo rešenje višegodišnje biljke.

Imajte na umu da je važno da ostavite ovo cveće da precveta, kako bi seme blagovremeno palo na zemlju. Neke biljke mogu da se razviju i iz podzemnih delova, pa treba da budete pažljivi kad raščišćavate leje.

Njihove Izdanke možete i da preselite u druge delove dvorišta i tako ćete, potpuno besplatno, moći da širite svoj cvetni vrt. Druge prepustite "same sebi" da bace seme i uživajte kad niknu, a mi vam predlažemo vrste po kojima će vaše dvorište postati nezaboravno.

Ehinacea je i ukrasna i lekovita biljka. Dostiže visinu i do jedno metra, a prepoznatljiva je po svojoj karakterističnoj, purpurnoj boji. Cveta od maja do oktobra, a možete je gajiti u saksijama ili žardinjerama, kao i direktno u bašti. Ovo je zahvalna biljka koja može da se prilagodi i na sušu, kao i vlagu ako nije prevelika i ne traje dugo.

ehinacea-min.jpg
Shutterstock  

Digitalis možete razmnožiti sami sa velikom lakoćom. Ima mnogo sorti ove otporne cvetnice, a većina obrazuje krupne cvasti koje upadaju u oči svojom visinom i lepotom. Neke mogu da porastu čak i do preko 1,5 metra. Cvetovi mogu biti beli, roze, ljubičasti i plavi. Ne traži mnogo pažnje, jedino što morate znati da seme ne treba prekrivati zemljom kad ga posejete.

digitalis-min.jpg
Shutterstock  

Hoste su stvorene za bašte sa mnogo hlada. Pravi su ukras i pre nego što procvetaju, zahvaljujući izuzetno dekorativnim listovima. Hostu treba zakloniti od jakog sunca, jer će ti listovi dobiti opekotine. Voli redovno, ali umereno zalivanje.

hosta-min.jpg
Shutterstock  

Preživeće zimu ako koren zaštitite malčom, a on će dobro doći i tokom leta da biljci  sačuva vlagu. Beli cvetovi hoste biće samo još jedan dodatni ukras vašeg vrta.

hoste u cvetu-min.jpg
Shutterstock  

Tekst: Lepa&Srećna