Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA PROMENITE BOJU CVETOVA HORTENZIJE: evo kako da dobijete plave, a kako ružičaste cvetove

Hortenzija je jedna od omiljenih cvetnica i mnogi baštovani je rado sade u svojim dvorištima. Međutim opšte je poznato da boja cveta hortenzije zavisi i od sastava zemljišta, zato pročitajte kako možete sami da promenite boju cvetova.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Hortenzija (Hydrangea spp.), cvetajući je grm, velikih okruglih cvetova koji doprinose raznolikosti i bogatstvu letnje bašte. Obilje vrsta različitih boja, oblika i veličina cvetova, omogućuje pojedinačni uzgoj ili u grupama, kao i u saksijama.

Boja cvetova hortenzije uslovljena je sa pH vrednošću zemljišta. Plavi cvetovi hortenzije pojavljuju se na kiselom tlu dok su beli i ružičasti cvetovi karakteristični za alkalno ili neutralno zemljište. Drugim rečima, kisela tla sa pH nižim od 5.5 obojiće cvetove u plavo dok zemljišta sa pH višim od 5.5 obojiće ružičaste, a ponekad i crvene cvetove. Neutralno tlo (pH 6-7) stvaraće kombinacije plavih i ružičastih cvetova. Na bele cvetove, pH zemljišta nema uticaja pa će beli cvetovi ostati takvi kakvi jesu, bez promena.

Povezane vesti

Odnos boje cvetova i pH zemljišta ipak je malo komplikovaniji nego što se čini. Čitavoj priči doprinosi dostupnost jona aluminijuma, kao i sposobnost pojedine cvetne vrste da ga usvoji. Uzgojem hortenzija u saksijama, promena boje dešava se brže jer ide jednostavnije prilagođavanje pH supstrata u saksiji u odnosu na pH zemljišta.

Promena boje hortenzija moguća je, ali rezultati nisu odmah vidljivi. Za postizanje željene nijanse potrebno je nekoliko meseci, čak i čitava vegetacijska sezona. Jednostavnije je promeniti plave cvetove u ružičastu nego obrnuto.

Ako se odlučite na ovakav eksperiment, preporučuje se izvoditi ga samo kod hortenzija starosti minimalno dve godine. Time im se omogućuje vreme oporavka nakon prve sadnje. Potrebno je napomenuti kako će promena reakcije tla negativno uticati na biljke koje rastu u blizini. Pre svega, testirajte pH zemljišta i posavetujte se sa stručnjakom.

Povezane vesti

Promena cvetova hortenzije u plavu boju

Nakon određivanja pH zemljišta, dodaje se aluminijum sulfat (AL2(SO4)3) u zemljište kako bi se smanjila pH. Aluminijum sulfat se prema uputstvu pomeša sa vodom i zalije u području biljke. Zatim se dodaje đubrivo sa visokim udelom kalijuma i niskim udelom fosfora, čime se održava intenzitet plave boje. Za zakišeljavanje zemljišta, može se dodati đubrivo za kulture koje zahtevaju kiselu reakciju tla (rodondendroni, aronija). Umesto đubriva, može se koristiti kafa, izmrvljene ljuske jaja, kore agruma, kao i borove iglice.

  Izvor:

Na sledećoj strani pročitajte kako možete da promenite boju cvetova hortenzije u ružičastu!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije