Indijska astrologija nas uči da svaka promena u svetu započinje našim, ličnim promenama. Iako za 2021. godinu ne daje velike nade kada je svet u pitanju - kako se ipak radi o spoljašnjim manifestacijama, poručuje nam da se okrenemo sebi i unutrašnjem radu i jačanju vrednosti.

Godina počinje sa Kalasarpa yogom ili položajem gde su sve planete na jednoj polovini, a to znači da su pritisnute između dva karmička čvora i diktiraće događaje prvih meseci sledeće godine. Ovde je važno naglasiti da će Rahu biti glavni u spomenutom delovanju. On deluje materijalistički u odnosu na Ketua, a to znači da će ova godina biti pod izrazito materijalističkim delovanjem koji podstiče Jupiter u Jarcu koji zbog svog položaja ne može davati duhovnu podršku.

Izrazito napeto može biti od kraja februara pa do polovine aprila kada će Rahu krenuti u dosta težak rat s Marsom što donosi impulsivnost i jake sukobe koje možemo osetiti u svetu. Žene u tom periodu bi trebalo da pripaze na prekide odnosa odnosno da impulsivno ne prekidaju odnose. Tada mogu nastati velike projekcije ili iluzije koje će biti projektovane na muškarce.

Jupiter će preći u znak Jarca i ući u Vodoliju 05. aprila 2021. godine. Jupiter je u tranzitu vrlo brzo prošao kroz tri znaka (Strelac, Jarac, Vodolija) unutar jedne vedske kalendarske godine Sarvari, tačnije samvatsara je vedska godina definisana u indijskim kalendarima kao razdoblje gde se tranzitnom Jupiteru meri vreme iz jednog sazvežđa u odnosu na njegovo srednje kretanje. Ona traje od 24. marta 2020. godine do 25. marta 2021. godine. Inače, prema vedskom kalendaru prelazak Jupitera kroz tri znaka je izrazito loš znak za celi svet što se ustvari tako dogodilo, a to delovanje će trajati još ovu godinu.

Jupiter brzo prelazi u znak Jarca i ulazi u Vodoliju 05. aprila 2021. godine, ali se retrogradno počinje kretati 20. juna 2021. godine i ponovo ulazi u znak Jarca 15. septembra 2021. godine.

Tokom retrogradnog perioda Jupitera, Saturn će takođe biti u retrogradnosti u neposrednoj blizini što će ponovo frustrirati one koji se bore za pravdu pa će tako era Vodolije biti slaba. Dakle, retrogradne kretnje govore o vraćanju sličnih događaja iz ove godine ili restrikciju ljudskih prava. Takođe, pravna, finansijska i socijalna pitanja neće se rešiti.

Za to vreme Merkur takođe prelazi u retrogradno kretanje što dodatno odgađa potpisivanje ugovora, papirologiju, dokumente, komunikaciju i planiranje.

Saturn je u svom znaku najmoćniji i nadvladaće slabo postavljeni Jupiter kad se vrati u Jarca. Cene zlata neće toliko rasti i potražnja i prodaja mogu se znatno smanjiti.

Ekspanzivnost Jupitera suzdržana je u Jarcu jer su naše misli ograničene na ideje koje se zapravo mogu pretvoriti u stvarnost. Jarac želi merljive rezultate i skeptičan je prema novim i nedokazanim idejama.

Saturn sada želi da se usredsredi na praktični rad. Oni koji su puno meditirali u poslednje vreme sada mogu lakše neke ideje pretočiti u stvarnost.

Jupiterov tranzit u Jarcu traži od nas da dugoročno planiramo budućnost. Bilo koji novi posao ili projekt koji je pokrenut, sada neće doneti trenutne rezultate, već donosi dugoročni povrat. Biće jače delovanje ekoloških udruženja, a sa Vodolijom mnogi će biti obuzeti slobodom pogotovo će se to pojačati od kraja novembra.

Prilagođeno sa vedski-jyotish.net / Nikola Žuvela, jyotish savetnik i terapeut