Već hiljadama godina visak se koristi prilikom otkrivanja skrivenog i gledanja u budućnost. Pretpostavlja se da upotreba viska u ezoteriji i rediesteziji potiče iz starog Egipta, o čemu svedoče imena i danas najpoznatijih oblika viskova, Karnaka i Izisa, napravljenih prema originalnim crtežima pronađenim u Dolini kraljeva.

Pomoću tog drevnog principa, mogli su da se otkriju nevidljivi izvori vode, nalazišta ruda i uzroci nekih bolesti, zatim da se ispitaju staništa, o čemu svedoče pećinski crteži, na području današnjeg Alžira na kojima su predstavljeni ljudi s viskom u ruci.

Sveštenici ovih drevnih kultura, 6000 godina p.n.e., koristili su štap na kome je bio okačen visak. Hodali su polako približavajući se objektu ili prostoru koji su želeli da istraže i postavljali visak iznad njega. Što bi bili bliže odgovoru, visak bi se klatio sve jače i brže u pravcu levo – desno. Kao duhovne vođe svojih plemena, imali su razvijenu vezu sa svojom podsvešću koja je ključna u ovoj tehnici. U visak je, takođe, stavljan uzorak materijala koji se traži što je tragačima za vodom ili rudom moglo znatno da olakša posao.

PROČITAJTE JOŠ: MESEC U KOME STE ZAPOČELI VAŠU ROMANTIČNU VEZU GOVORI MNOGO O VAMA: saznajte koji je znak u horoskopu vaša ljubav i otkrijte šta zodijak kaže o vašoj budućnosti

I danas, visak može da se koristi u raznim životnim situacijama, radi dobijanja odgovora na pitanja u vezi sa poslom, zdravljem, odnosima između partnera, rešavanja dilema, pronalaženja izgubljenih predmeta, utvrđivanja uzroka raznih problema, donošenja odluke o tome šta je za nas najbolje da uradimo u nekoj situaciji, određivanja nečijih karakternih osobina i sl.

Takođe, ukoliko postoji neka osoba koju dugo niste videli, a zanima vas gde se trenutno nalazi, uzmite kartu na kojoj se nalazi njeno približno prebivalište. Sva pomeranja viska iznad te karte detaljno zabeležite i ponovite šest puta, sve dok visak ne odredi tačno mesto ili uže područje. Ukoliko imate sliku te osobe, stavite je na mesto na karti koju istražujete. Ako želite da otputujete na godišnji odmor, a ne znate gde, uzmite karte zemalja u koje biste želeli da otputujete a visak će vas uputiti u onu pravu. Ako vas zanima da li vam partner odgovara ili potencijalni partneri jedan drugome, oba partnera treba da stave dlanove svoje desne ruke jedan do drugog.

Stavite visak u sredinu, koncentrišite se na par i posmatrajte kako visak reaguje. Kada našoj podsvesti postavimo neko pitanje, naše telo reaguje tako da ruka koja drži visak pravi određene pokrete. Dok postavljate pitanja, konac na kome visi visak držite rukom koja je čvrsto oslonjena na podlogu i trudite se da svesno ne pomerate ruku. Treba da budete opušteni jer ćete tako imati bolji pristup svojoj podsvesti i nećete uticati na kretanje viska svojim svesnim reakcijama.

Pitanja uvek treba postavljati tako da visak može da vam odgovori sa "da" ili "ne". Dajte visku vremena za odgovor i budite usredsređeni na svoja pitanja. Naravno, na neka pitanja vaša podsvest neće znati ili neće želeti da vam odgovori, tako da možete da dobijete pet odgovora. Visak može da se okreće u jednu stranu (ulevo ili udesno) ili da ide levo - desno ili napred - nazad.

Zapamtite kako se visak pomera kada je odgovor na pitanje "da". Onda vratite visak u početni položaj pa postavite pitanje na koje je odgovor "ne". Zapamtite kako se visak pokreće kada je odgovor "ne". Onda možete da tražite od svoje podsvesti da vam pokaže kako se visak pokreće za odgovor "ne znam" ili "možda" kao i kada ne želi da odgovori. Kada znate pokrete za sve odgovore, možete da postavljate pitanja.

Visak nikada ne treba ispitivati, kada ste nervozni, ljuti, depresivni, rastrojeni ili uplašeni. Odgovore dobijene pomoću viska, ukoliko je to moguće, treba proveriti upoređivanjem sa činjenicama, dokazima ili podacima.

Kako izabrati visak

Visak treba da bude što pravilnijeg, najbolje kružnog ili eliptičnog oblika kako bi njegovo kretanje imalo što manji otpor. Umesto viska, može da se koristi i džepni sat na lančiću, lančić s priveskom, prstenom i sl. Dijagonalno kretanje viska može da bude iskorišćeno na slovnoj i/ili mapi sa brojevima. To je, u stvari, komad papira na kojem su, u krugu, napisana slova azbuke i/ili brojevi.

PROČITAJTE JOŠ: Lice i naličje astrologije: kako zvezde (NE) utiču na našu sudbinu

Na taj način, mogu da se dobiju inicijali osoba, vremenski termini, ponekad i čitave reči i rečenice kao odgovori. Važno je i od kakvog je materijala visak napravljen, jer neke osobe bolje reaguju na bakar, a druge na srebro, ćilibar, staklo pa i zlato. Visci od više vrsta materijala ili metala, na primer, bakra i mesinga, imaju manju provodljivost, bez obzira na njihov atraktivan izgled. Prosečna težina viska iznosi 5, 10, 60 pa i 90 grama.

 U zavisnosti od njegove namene i svrhe, postoje razni oblici i veličine viskova:

  • visak za mentalnu radiesteziju, male težine, s oštrim vrhom, kako bi rezultati bili što precizniji
  • visak za zdravstvenu dijagnostiku
  • drveni visak za merenje čakri od drveta
  • radiestezijski visak od mesinga.

Tekst: Marina Jungić Milošević

Izvor: Novosti