Sastojci:

  • 4 jajeta 
  • cimet
  • 225 g šećera
  • 100 g brašna
  • 75 g gustina
  • 2 kašičice praška za pecivo 
  • kašika mlevenih lešnika 
  • 2 ½ kašike kakaa 
  • 3 ½ kašike čokoladnih strugotina 
  • 50 g maslaca
  • 8 listova želatina
  • 200 ml mleka
  • 50 g čokolade 
  • 150 g čoko-jogurta 
  • 800 ml pavlake 
  • 2 kašičice učvršćivača za šlag 
  • 50 g čokoladnih ukrasa

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Umutite jaja, 1/2 kašičice cimeta, četiri kašike vode i 175 g šećera. Pomešajte brašno, gustin i prašak za pecivo, prosejte preko krema, dodajte i mlevene lešnike, kašiku kakaa i kašiku čokoladnih mrvica. Dodajte i mekani maslac, zamesite. Masu sipajte u kalup (prečnika 26 cm) koji ste obložili papirom za pečenje, pecite oko 30 minuta. Izvadite, skinite papir, ohladite.

Biskvit dva puta vodoravno presecite. Donju koru učvrstite prstenom. Želatin rastopite. Zagrejte mleko, 1/2 kašičice cimeta i 50 g šećera, ne kuvajte. U tome rastopite čokoladu. Sipajte želatin, promešajte i malo ohladite. Čoko-jogurt sipajte u još mlaku masu. Umutite 600 ml pavlake, sjedinite sa masom. Sa 1/3 krema premažite donju koru, pokrijte drugom, sa 1/3 krema premažite, staviti treću, pa sve premažite ostatkom krema. Tortu hladite četiri sata. Skinite prsten. Pomešajte učvršćivač, prstohvat cimeta i kašičicu kakaa 200 ml pavlake sa tim umutite, pa sa delom toga premažite tortu okolo, pospite sa dve kašike čokoladnih strugotina. Na tortu stavite šablon sa zvezdom, pospite kašikom kakaa. Ostatkom šlaga i špricom pravite tufnice. Ukrasite čokoladom i pospite kašičicom strugotina.

Recepte piše: Marija Jakob

Izvor: Lisa