Iz godine u godinu čini se da ih je sve više. Smrdibube je zaista teško ne primetiti, jer dok lete proizvode nesnosan zvuk, a i miris koji ispuste kada ih ubijete nije ništa prijatniji, zbog čega su u narodu i dobile ovo ime. Ovi insekti dolaze iz reda štitastih stenica, ali to ne znači da su krvopije. Iako ljudi svašta tvrde, smrdibuba vas ne može ujesti, jer nema zube! Takođe, ne širi zarazu i nije opasna po ljude.

Smrdibube su štetne samo za biljke, jer se hrane sokovima iz voća, povrća, cveća, baštenskog i ukrasnog bilja, zbog čega su uzgajivači posebno "alergični" na njih.

Donosimo vam nekoliko jednostavnih trikova, uz pomoć kojih ćete napokon stati na put smrdibubama i jednom za svagda ih izabiciti iz vaše bašte, stana, kuće...

Najbolja zaštita je postavljanje zaštitne mrežice na prozore. Takođe, pobrinite se da zapušite sve rupe na prozorima ili vratima, jer se ovi instekti mogu lako provući i kroz najmanje rupe na njima.

Biljke od kojih smrdibube beže "kao đavo od krsta" su: beli luk, nana, čili paprika i gorušice.

PRIRODNA ZAŠTITA BILJKAMA

Prirodni preparat od belog luka

Ako niste znali beli luk pomešan sa vodom prava je stvar za zaštitu biljaka. Napravite rastvor kojim ćete poprskati svoj paradajz, zemlju, pa čak i prostor oko prozora i ove štetočine će sigurno pobeći glavom bez obzira. Kod veoma jakog napada, rastvor možete koristiti svaki dan po tri puta dnevno i to u periodu od pet dana. Takođe, smrdljivi "martini" ne podnose miris belog luka i nane.

Prirodni preparat od semena gorušice

Takođe, seme gorušice u prahu koristi se za tretiranje biljaka. Potrebno je 0,5 kg praha gorušice preliti sa 0,5 litre vrele vode, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Nakon toga rastvor procediti i doliti još 9, 5 litara vode.

Prirodni preparat od čili paprike

Usitnite papriku i prelijte je litrom vode. Smesu kuvajte sat veremena na laganoj vatri. Nakon toga sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da tečnost odstoji dva dana, a zatim je procedite. Za tretiranje biljaka potrebno je da uzmete još 100 ml ove tečnosti i razredite je sa 10 litara vode.

Kako biste sprečili njihov ulazak u vašu kući, poslužite se žutim papirom. Ako niste znali, ove insekte privlači žuta boja, pa zato u dvorištu vaše kuće ili na terasu zalepite žuti papir na koji će smrdibube odmah doći.

Umesto da koristite raznorazne sprejeve, rešite ih se jednostavnom mešavinom vode i sapuna, tako što ćete ih poprskati.

Najjači smrad ispuštaju ukoliko ih ubijete. Nežno ih pokupite toalet papirom i bacite u WC šolju. Nikako ne korisite usisivač kako bi pokupili ubujene smrdibube, jer će smrad dugo ostati unutra.

Mislite da vam smrdibube ne donose ništa dobro, a zapravo grešite! Naš narod je od pamtiveka poštovao ove insekte i verovao u njihove moći. Narodno verovanje kaže da ako se veliki broj smrdibuba pojavi u nečijem domu da će dobiti veliki novac.

PROČITAJTE JOŠ: INSTAGRAM POLUDEO ZA OVIM TRENDOM KREČENJA, A SIGURNO ĆETE I VI: jeftin trik koji morate da probate - kuća više nikada neće biti ista (VIDEO)

Tekst: Maja Podraščanin  

Izvor: BKTVNews