ŽENE TRPE STRAŠNE BOLOVE TOKOM MENSTRUACIJE: "Samo se zgrčim i okrenem glavu da me neko ne vidi"

Većina žena oseća bol prvih dana menstruacije, ali kod nekih je on toliko jak da se onesvešćuju i analgetici ne pomažu...

Profimedia

Vest da je vlada Španije odobrila nacrt zakona kojim se, između ostalog, omogućava plaćeno bolovanje ženama koje pate od bolnih menstruacija, izazvala je ogromno interesovanje. On mora da prođe i javnu raspravu pre parlamentarne procedure usvajanja, ali u mnogim medijima je konačno ova tema dobila na značaju.

Bolna menstruacija je vrlo česta pojava.  Prema nekim procenama, 80% žena ima bolove tokom menstruacije, različite jačine. Od sto žena, njih deset ima toliko jake bolove da nisu u stanju da obavljaju svoje uobičajene dnevne aktivnosti svakog meseca, u periodu od jednog do tri dana.

To su jaki grčevi ili probadanja u donjem delu stomaka, ali često se šire i ka leđima ili nogama.

"Osećam se kao da sam dobila kontrakcije pred porođaj. Kad me uhvati taj bolni grč, mogu samo da se skupim na stolici, zatvorim oči i okrenem glavu da mi neko ne vidi izraz lica", piše Ejmi na jednom ženskom portalu.

"Stegnem pesnice i tiho stenjem dok grč ne prođe, a tad mi lakne. Sve dok ne stigne sledeći... "

Veliko je pitanje i da li je statistika o 10 odsto najugroženijih žena tačna, jer mnoge misle da moraju da bol, prosto, trpe ćutke. Dešava se da članovi porodice, kolege, poslodavac, pa čak i lekari ne uzimaju menstrualne bolove za ozbiljno.

Često se smatra da "s tim mora da se živi normalno", što ženu sa bolnom menstruacijom dovodi u situaciju da se povlači i trpi čak i psihičke probleme. Sa druge strane, lekari svedoče da bol kod nekih žena bude toliko jak da se ona onesvesti, da čak ni infuzija analgetika ne može da pobedi bol u prvih par dana menstruacije.

Čak i žene koje imaju manje jake bolove, trpe druge tegobe tokom menstruacije - mučninu, glavobolju, povraćanje, zatvor ili proliv, bol u leđima i nogama, kao i gubitak apetita.

Veoma je važno da žena obavi sve neophodne preglede kako bi se isključila dijagnoza endometrioze, jer ona pogoršava menstrualne bolove. Za nju je neophodno posebno lečenje, a često i operacija.

Izvor: Lepa&Srećna