1. Gubi se višak vode iz tela.
Zašto brzo gubimo kilograme kad prestanemo da jedemo hleb? Zato što je pun ugljenih hidrata i to u obliku glikogena, a on vezuje vodu. Verovali ili ne, na 1 gram, on veže 4 grama vode! Tako možemo da se oslobodimo viška vode u telu i momentalno doteramo figuru u red.
2. Nećete više stalno biti gladni.
Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je beli hleb pun, uzrokuju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Čas gore, čas dole, ovakve promene u šećeru šalju nejasne telu pa smo sve gladniji.
Ali to ne znači da iz vaše ishrane morate u potpunosti izbaciti hleb, već da prazne kalorije iz belog hleba zamenite onim napravljenim od celih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.
3. Imaćete više energije i bolju probavu.
Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su veoma važna za normalan rad creva i probave. Otuda zatvor, neredovna probava. Kad beli hleb budete zamenili celim žitaricama, sistem za varenje započinje normalan i olakšan rad.
Ne zaboravite, ugljeni hidrati su neophodni za rad mozga i za zdravlje celog organizma. Samo treba da izaberete dobre ugljene hidrate, koji ne dižu naglo glikemijski indeks i upotpunjeni su drugim zdravim nutrijentima.
Izvor: Lepa&Srećna