Korišćenje suvog kvasca je jednostavnije nego što mislite, a za mešenje hleba nije toliko potrebno da uložite ogromno vreme ili snagu u mešenje. Važno je da znate par trikova koje ćemo mi podeliti s vama!

Za hleb možete upotrebiti bilo koje brašno, šta god da imate u kući. Najbolje je, verujte, da napravite svoju mešavinu po ukusu, u koju možete staviti i ražano i ječmeno i malo belog i malo crnog, a - verovali ili ne - i malo kokosovog brašna. Ono će dati specifičnu teksturu, a ukus neće biti previše promenjen pa će hleb jesti i oni koji ne vole kokos.

Međutim, čak i kesa običnog brašna i kesica suvog kvasca su dovoljni, za početak. 

Neka i jedno i drugo, kao i ostali sastojci, budu na sobnoj temperaturi.

Za kvasac će vam biti potrebno i malo šećera i vode, a u hleb je lepo da ubacite i malo mleka i ulja.

Sipajte suvi kvasac u šolju od 2 dcl, dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna pa "na suvo" izmešajte.

Nalijte mlakom vodom do pola šolje (pipnite vodu, treba da je telesne temperature). Promešajte, izvadite kašičicu, prekrijte šolju čistom kuhinjskom krpom i ostavite da stoji na toplom desetak minuta.

Brašno izmešajte u vangli sa malo soli, pa kad kvasac nadođe (toliko da napuni bar dve trećine šolje), sipajte ga u brašno i dodajte pomalo mlake vode i mlakog mleka. Mešajte kašikom ili varjačom, dolivajući tečnost toliko da testo ne bude više "teško" pod rukom.

Izvadite varjaču, prekrijte vanglu čistom pamučnom krpom i ostavite na toplom oko 40 minuta. Testo bi trebalo da se udvostruči. Prelijte ga sa par kašika ulja (može maslinovo) i promešajte drvenom ravnom varjačom par puta, lako će se odvojiti od suda.

U pleh postavljen pek-papirom izlijte testo, ravnomerno ga razvucite varjačom i polijte sa još malo ulja, pa razmažite vrhovima prstiju. Pospite semenkama po želji i krupnom solju - daće mu poseban šmek.

Ugrejte rernu, a za to vreme neka vam pleh stoji na toplom da još malo narasta.

Pecite hleb oko 40 minuta na temperaturi od 180C stepeni. Ostavite ga u toploj, isključenoj rerni još desetak minuta, a kad ga izvadite, zamotajte ga u čistu kuhinjsku krpu. Poslužite kad se sasvim ohladi.

Izvor: Lepa&Srećna