Sve žene od 25 do 64 godine koje žive u Srbiji imaju pravo i treba da budu obuhvaćene skriningom, jedna je od najvažnijih informacija koje su objavljene krajem prošle godine.

U Srbiji petina žena se odazove preventivnoj ginekološkoj kontroli, što je mali broj imajući u vidu da svakog dana četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna žena umre, pokazuju predstavljeni podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", javila je novinska agencija Beta, a prenosi B92.

Prema podacima Instituta, karcinom grlića materice je treći vodeći uzrok u obolevanju i peti u umiranju od svih malignih tumora kod žena u Srbiji.

U Srbiji se svake godine registruje oko 1.400 obolelih žena i u proseku 450 žena umre od karcinoma grlića materice, što Srbiju stavlja na drugo mesto u Evropi po stopi umiranja od te bolesti.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Institutu koja je organizovana povodom 8. Evropske nedelje prevencije raka grlića materice 24. januara 2014. godine, najviše stope obolevanja od karcinoma grlića materice zabeležene su u Pčinjskom, Šumadijskom i Moravičkom okrugu.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović istakla je da je prioritet u 2014. godini rano otkrivnaje raka grlića materice, kao i dojki i debelog creva. Ona je ukazala na značaj preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti, i dodala da je u Evropi smanjena stopa smrtnosti sa tri na 2,6 odsto. Šefica Kancelarije za skrining raka pri Institutu "Batut" Verica Jovanović je istakla da žene od 25 do 64 godine koje žive u Srbiji imaju pravo i treba da budu obuhvaćene skriningom. 

"Tokom 2012, 2013 godine, pozvano je 90.000 žena, a tek se svaka druga odazvala testiranju", rekla je Jovanovićeva. Ona je navela da je plan da u 2014. godinu se oko 23 domova zdravlja dodatno uključi u skrining. 

Više o simptomima koje treba da uzmete u obzir možete pročitati ovde