Kad je umro u 110. godini, Mori Markof je bio jedan od najstarijih ljudi u SAD, ali to nije bila jedina neobična stvar u vezi s njim. Ispostavilo se da je njegov mozak najstariji ovaj organ koji je ikad doniran u medicinske svrhe, a koji je u punoj kognitivnoj snazi.

Kada je umro, početkom juna ove godine, Markof nije imao nijedan znak opadanja aktivnosti mozga niti bilo koju bolest koja se povezuje sa starenjem kao što su demencija ili Alchajmerova bolest. Njegova ćerka Džudit (83) je odlučila da donira očev mozak, a zahvaljujući njenom potezu naučnici imaju dragocen uvid.

Markof je, prema rečima ćerke, uživao u brojnim životnim radostima - putovanju, snimanju fotografija, vajanju skulptura. Doživeo je srčani udar u 99. godini, a u bolnici se dogodio nesrećan slučaj - zbog problema sa aparatima, Morijevo srce je potpuno prestalo da radi. Vraćen je sa ivice smrti, a ne samo da je poživeo još deset godina već i nastavio da se bavi svojim hobijima. Supruga je, takođe, poživela 103 godine.

mori markof 2-min.jpg
Youtube / Los Angeles Times 

Ćerka Džudit kaže da se otac jednostavno hranio, mahom vegetarijanski, kao i da je izbegavao da pije vodu iz plastičnih flaša. Svakoga dana je pešačio oko pet kilometara. Kad nije mogao da odlazi do jezera, šetao je i oko trpezarijskog stola. "Moji roditelji su sve radili umereno", kaže Džudit. "Nisu pili gazirane sokove ni jeli kupovne slatkiše. Jeli su kuvanu hranu i domaće kolače."

Ona kaže da je otac bio neverovatno radoznala osoba, pratio nauku, sve ga je interesovalo. U 103. godini je napisao knjigu i tada lično održavao kontakt sa čitaocima i odlazio na sajmove knjiga. 

Pročitajte i koji je najčešći uzrok oštećenja mozga koji se može sprečiti.

BONUS VIDEO:

DEKA CAR, ČETVRTI MESEC U IZOLACIJI: Epidemiolog u penziji ponudio pomoć u suzbijanju korone, ali je odbijen zbog starosti (KURIR TV) Kurir TV

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.