Kijanje se javlja kada nerve stimuliše iritant poput alergena, virusa, bakterija ili tečnosti. Uključuje dubok udah, povećanje pritiska u disajnim putevima, a onda kontrakciju dijafragme i mišića oko rebara. Oči se releksno zatvaraju, a onda sledi snažan izdisaj.

Kako ova pojava ne može da se kontroliše, dešava se da imate nagon za kijanjem u kancelariji, tokom predstave, ili u nekom drugom momentu kada se podrazumeva tišina. Ako tada suzdržavate kijanje, možete da izazovete probleme. Lekari su objasnili da se tada pritisak u gornjim disajnim putevima povećava i do 20 puta.

Doktorka Šital Rađa, koja je specijalista otorinolaringologije i hirurgije vrata i glave istakla je da se kijanjem oslobađaju štetne čestice. Ako se pritisak zaustavi, mogao bi da se preusmeri na srednje uho ili kapilare u unutrašnjosti.

"Ako potisnete kijanje, rizikujete da dođe do oštećenja bubnih opni ili infekcije sinusa. Sluz i bakterije mogu da ostanu zarobljene u sinusima i da na taj način izazovu probleme", istakla je Šital.

Kijanjem ćete osloboditi nagomilan pritisak u respiratornom sistemu i osetićete veliko olakšanje. Zbog toga se ne preporučuje da ga zadržavate i sputavate.

Pogledajte i kako da zaustavite štucanje pritiskom na jednu tačku.

BONUS VIDEO:

SVRAB, CURENJE IZ NOSA, KIJANJE! Zbog preranog cvetanja poranile i ALERGIJE! Stručnjak savetuje specifičnu IMUNOTERAPIJU! kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.