U razgovoru sa urologom dr Slađanom Kovačević, načelnicom odeljenja urologije Opšte bolnice Pančevo, otkrivamo koji je najpovoljniji pristup prevenciji i lečenju jednog posebnog oblika infekcije mokraćne bešike koji se često javlja u populaciji seksualno aktivnih žena poznat kao „Honey moon cystitis“.

„Honey moon cystitis” ili “cistitis medenog meseca” je upala mokraćne bešike uzrokovana seksualnom aktivnošću.

Može se javiti kod žena koje imaju seksualni odnos prvi put, ukoliko imaju višestruke odnose u kraćem vremenskom periodu, ili ponovo započinju seksualne odnose nakon dužeg perioda apstinencije. Pogađa skoro isključivo žene i može se javiti u bilo kom uzrastu.

Simptomi su isti kao kod uobičajenih upala bešike: peckanje pri mokrenju, pritisak u predelu bešike, nelagoda, učestalo i bolno mokrenje. Simptomi traju jedan ili dva dana, a onda nestaju, pa se iste tegobe ponavlja posle sledećeg polnog odnosa.

Tokom seksualnog odnosa, bakterija E.coli koja normalno živi na koži oko anusa, prenosi se u mokraćnu bešiku i dovodi do infekcije.

dr Slađana Kovačević, privatna arhiva (2).jpg
Privatna arhiva, dr Slađana Kovačević 

Žene su mnogo više izložene riziku od infekcije bešike, jer je njihova mokraćna cev mnogo kraća od muške, što olakšava bakterijama da dođu do bešike i inficiraju je. Muškarci vrlo retko imaju cistitis.

Dijagnoza se potvrđuje laboratorijskom analizom urina. Kako bi analiza bila merodavna, neophodno je da pacijent poštuje određena pravila. Za analizu je najbolje odneti prvi jutarnji urin, a najpouzdanija analiza podrazumeva da se uzme srednji mlaz urina. Urinokultura se radi kako bi se utvrdila vrsta bakterije koja je prisutna u urinu.

LEČENJE

Kao i kod bilo koje vrste infekcije urinarnog trakta, „cistitis medenog meseca” je najčešće uzrokovan bakterijama. Uzročnik u gotovo 80% slučajeva je bakterija Ešerihija koli.

“Prva pomoć” kod bolnog i čestog mokrenja je analgetik i biljni preparat za urinarne infekcije, i te mere nekada budu dovoljne da se tegobe smire.

1200x1200 (2).jpg
Promo 

Moj savet je Naturoplex®, biljni preparat koji doprinosi ublažavanju tegoba usled urinarne infekcije već prvog dana primene i pomaže da se infekcije ne ponavljaju.

Takođe, potrebno je povećati unos tečnosti.

Cistitis se može veoma lako i brzo lečiti antibioticima.

Ako patite od ponavljanih infekcija mokraćne bešike, uvodi se niska dnevna doza antibiotika koju je potrebno uzimati nekoliko meseci kako bi se sprečile buduće infekcije. Standardni antibiotski tretman upale mokraćne bešike traje 3 dana.

KORISNI SAVETI

Možete sprečiti infekciju bešike na mnogo načina:

• Pojačajte unos tečnosti, vode i čajeva;
• Mokrite odmah nakon seksualnog odnosa. To će pomoći da se eliminišu sve bakterije koje mogu dospeti u urinarni sistem
• Brisanje od napred-nazad kada idete u toalet.
• Preporučuje se tuširanje, pre nego kupanje u kadi – na ovaj način izbegavate predugo izlaganje svojih genitalija proizvodima za čišćenje.
• Obavezna je higijena intimne regije pre i posle odnosa, uz napomenu da treba izbegavati mirisne sapune ili kupke.
• Redovno menjajte menstrualne uloške, ili uloške za inkontinenciju i održavajte genitalnu oblast čistom i suvom.
• Koristite biljne preparate za urinarne infekcije, čajeve i smanjite unos kafe, alkohola i voćnih sokova (npr. citrusa) koji mogu da iritiraju bešiku.
• Izbegavajte začinjenu i slatku hranu dok infekcija ne prođe.
• Suzdržite se od intimnih odnosa dok imate urinarnu infekciju
• Izbegavajte spermicide sa dijafragmom ili kondomima, pokušajte sa nespermicidnim lubrikantom, ili drugom vrstom kontracepcije.