Pored analize krvi, urin je najvažniji pokazatelj ljudskog zdravlja. Njegovom analizom mogu se otkriti mnoge bolesti, ali i sam izgled "na oko" može puno toga da pokaže.

Prema rečima dr Sonje Ilić,analiza urina je jedna od korisnijih skrining metoda čiji rezultati mogu dati osnovne informacije o stanju metabolizma i o stanju genitalno-urinarnog sistema, piše Stetoskop, a od posebnog je značaja pravilno uzorkovanje. Ako se urin ne uzme kako treba, može doći do kontaminacije, a samim tim i rezultata koji nisu verodostojni.

Kako se pravilno uzima uzorak za analizu?

Prvi jutarnji urin se uzima u sterilnu posudu pri čemu je neophodna odgovarajuća higijena pacijenta (najbolje je oprati intimne delove ujutro pre mokrenja). Zatim prvi mlaz mokraće treba "baciti", pa tek drugi sakupiti u sterilnu bočicu za urin, koja može da se kupi u svakoj apoteci. Druga ambalaža se ne preporučuje, upravo jer nije sterilna i može lako doći do kontaminacije.

shutterstock_2295301233.jpg
Shutterstock  

Šta nam govori boja urina?

Normalan urin je bistar, dok zamućen ukazuje na povećan broj leukocita, odnosno na neki zapaljenjski proces, kao i na gljivice, bakterije, sluz i sve druge elemente koji se mogu naći u sedimentu urina.

Boja urina je normalno žuta ali može da varira u zavisnosti od unete količine tečnosti - od svetložute do tamnožute, a na nju utiču i povećana telesna temperatura, znojenje, povraćanje, proliv. Što je mokraća više koncentrovana, boja je tamnija. Zanimljivo je da ružičasta boja mokraće može da se pojavi, na primer, kada se konzumira veća količina cvekle ili kupina.

- Tamnosmeđi urin - ukazuje na povećanje bilirubina, što je najčešće znak oštećenja jetre, odnosno pojave žutice. Neki ljudi inače imaju povećan bilirubin, tako da je njima ovakav izgled urina normalan.

- Crveni urin - ukazuje na prisustvo hemoglobina, što najčešće ukazuje na oštećenje bubrega, zbog koga se u urinu javlja krv (najčešće kamen u bubregu ili pesak), ali i na razne zapaljenjske procese, oštećenje mokraćnih kanala i bešike", navodi dr Ilić na sajtu Stetoskop.

- Ako je urin izrazite svetložute boje, uzrok mogu biti vitaminski dodaci. Narandžasti ili tamni urin ukazuje na to da ste verovatno dehidrirali ili da imate žuticu. Pijte više tečnosti!

Čaša vode protiv zgrušavanja krvi
Shutterstock  

- Događa se i da urin ima plavičastu nijansu, a uzrok su ili velike količine hrane obojene plavom bojom, npr. glazura na kolačima i slatkišima ili plavi metilen, antibakterijski lek za urinarne infekcije.

- Zeleni urin nastaje od pigmenata koji su nusprodukt izvesnih bakterija - od plavo-zelenih, preko žuto-crvenih do crveno-smeđih. Bakterija pseudomonas aeruginosa koja izaziva cistitis može urin da oboji u zeleno ako iz creva dospe do urinarnog trakta i prouzrokuje infekciju.

- Smeđi ili crni urin može da izazove sena, sastojak većine laksativa.

Sve navedene boje mogu imati i ozbiljniju zdravstvenu pozadinu, pa je u slučaju odstupanja najbolje posetiti lekara kako bi se otkrilo šta uzrokuje abnormalan izgled urina.

Pogledajte i Pritajeni znak nagomilanog holesterola koji se vidi u oku.

BONUS VIDEO

Saveti za pražnjenje bešike Tiktok/bien.aus

Tekst: Stetoskop /Lepa&srećna/B.S.