Bolovi su signali upozorenja koje šalje naše telo: usled oboljenja, povrede ili poremećaja funkcije nekog organa.

Bol može biti akutan, kada traje manje od tri meseca. Ukoliko se ne leči preti da postane hroničan.

U nekim slučajevima može da izazove oštećenje nerava. Tada uzrok bola nije prisutan, a mozak ga ipak registruje (neuralgija). Posledica bola je loša emocionalna reakcija i patnja, pa je potrebno blagovremeno započeti lečenje.

O vrstama bola i načinima izlečenja razgovarali smo s anesteziologom dr Nebojšom Mitićem iz Specijalističke ordinacije "Terapija bola". 

Šta je preventiva bola, a šta njegova terapija?

− Sportske aktivnosti, kretanje, rekreacija i uredan život usporavaju reumatski proces, starenje i pojavu bolesti i bolova. Kad se pojavi bol, trebalo bi lečiti uzrok bola, ukoliko je to moguće, a ako nije, intenzivno lečiti bol. 

Kako nastaje takozvana memorija bola? 

− Dugotrajni jaki bolovi praćeni jakom emocionalnom reakcijom mogu da stvore memoriju bola u mozgu. To znači da bol može da ostavi trag u mozgu i u kičmenoj moždini. Nakon lečenja pacijent i dalje pati, jer je nervni sistem „naučio” bol. 

Koliko brzo problemi mogu da postanu hronični? 

− Svaki bol koji traje duže od tri meseca predstavlja hronični bol. Što duže traje, teže se leči.

Šta smanjuje hroničnu patnju? 

– Za lečenje bola koristimo lekove protiv bola, odnosno analgetike i lekove koji menjaju karakter bola i pomažu analgeticima, takozvane ko-analgetike. Izbor leka zavisi od jačine bola, uzroka bola i dužine njegovog trajanja. Akutni bol uglavnom lečimo antireumaticima i njima sličnim lekovima. Oni su dobri analgetici, ali ne smeju dugo da se primenjuju. Hronični bol uglavnom lečimo opoidnim analgeticima i ko-analgeticima. 

Kako možemo da se oslobodimo memorije bola? 

− Kako je mozak naučio postojanje bola, tako treba da nauči i njegovo odsustvo. Osim analgetika, u terapiju bola uključuju se i fizioterapija, topli i hladni tretmani, kao i metode opuštanja i prevazilaženja stresa. 

PageBreak

Uzroci i terapija bola u leđima

Povremeni bol u leđima danas je česta pojava. Na ovakve bolove žali se skoro svaki drugi čovek u Srbiji. Stotine hiljada ima hronične probleme, najčešće u vratnom ili lumbalnom delu kičme. 

Nedostatak kretanja i pogrešno opterećenje, što ubrzava reumatski proces na pršljenovima i diskovima. To vodi jakim grčevima u mišićima koji uzrokuju bol. Ponekad bez lečenja ili uz pomoć lekova za smanjenja bolova i opuštanje mišića, bol prolazi. Pojava diskus hernije u vratnom ili lumbalnom delu kičme izaziva jak bol u rukama i nogama. Ukoliko se ozbiljno ne leči, može postati hronični bol. Operacije diskus hernije su neophodne samo u onim slučajevima kada dođe do pojave paralize. Čak se i tada sa dosta uspeha koriste nove metode davanja lekova pored kičmenog stuba ili u sam kičmeni kanal. 

Flasteri pomažu kod bolova, uganuća i zapaljenja. Elastični su i deluju poput masaže. Specijalni flasteri pokreću cirkulaciju i smanjuju bol. 

Uzroci i terapija bola u zglobovima

Do bolova usled kretanja najčešće dolazi zbog habanja hrskavice u zglobovima. Najviše su pogođeni kolena i kukovi. Najčešći uzok je minimalno kretanje u toku dana. Jer samo redovnim opterećivanjem i razopterećenjem zglobova (planinarenje, trčanje, brzo hodanje, vožnja bicikla ili plivanje) hrskavica dobija hranljive materije i ostaje elastična. Međutim kod starijih ljudi zbog reumatskog procesa i nekretanja, dolazi do oštećenje zglobne hrskavice. Vrlo često, ona se može obnoviti uz pomoć hijaluronske injekcije. One se ubrizgavaju u oboleo zglob, koleno ili kuk. Blokade u zglobovima primenjuju se kod osoba koje osećaju bol u zglobu u toku kretanja, a ponekad i u stanju mirovanja. 

Uzroci i terapija migrenoznih napada

Milioni žena pate od migrenoznih napada. Naučnici su došli do sledećeg zaključka: Sklonost prema pojavi migrene se nasleđuje, a osobe koje od nje pate su ambiciozne žene koje su pod velikom psihičkom tenzijom. Dan bez stresa, redovni obroci i dovoljna količina sna izuzetno su bitni u svakodnevnici osoba koje pate od migrene. Migrenu ne možemo izlečiti ali je možemo kontrolisati. Primena tableta, infuzije, blokade i fizikalne terapije dovodi do dugotrajnih perioda bez glavobolja. Neke vrste migrena dobro reaguju na primenu botoksa. Injekcija botoksa ušpricava se u čelo, slepoočnice i vrat. Pacijenti koji su podvrgnuti ovoj terapiji kažu da su migrenozni napadi kraći i da su manjeg intenziteta. Osim toga, pacijenti tvrde da im ponovo pomažu i lekovi protiv bolova.  

Dragana Gojković