Menopauza predstavlja najveću hormonsku transformaciju u životu žena starijih od 50 godina. Takođe, to je sasvim prirodan deo procesa starenja. Smatra se da ste ušli u menopauzu ako niste imali menstruaciju 12 uzastopnih meseci.

U proseku menopauza se javlja u 51. godini života. Međutim, hormonske promene mogu početi i ranije, već u tridesetim, kao kod slavne glumice, i četrdesetim, a intenzitet hormonalnih promena varira od žene do žene. Neke žene doživljavaju valunge, poremećaje spavanja, noćno znojenje i promene raspoloženja, a neke ne.

Razlika između perimenopauze i menopauze

Perimenopauza je prelazna faza do menopauze. Jajnici počinju da proizvode manje hormona estrogena i progesterona, navode stručnjaci iz klinike u Klivlendu, a menstrualni ciklus postaje nepravilan. To je signal da se telo priprema da prestane sa oslobađanjem jajnih ćelija i da se približava kraj reproduktivnog perioda.

Kada će početi perimenopauza, individualno je. Sve žene prolaze kroz fazu perimenopauze, koja može trajati nekoliko godina, ali nemaju sve žene povezane simptome.

seda kosa.jpg
Shutterstock  

Simptomi perimenopauze mogu biti izostanak nekih menstruacija, teži ili lakši, kraći ili duži ciklusi nego obično, valunzi, češće mokrenje, poremećaji sna, emocionalne promene... Žene treba da znaju da se tokom perioda perimenopauze i dalje može zatrudneti, jer sporadično dolazi do ovulacije. 

Zašto se simptomi menopauze razlikuju?

Postoje žene koje imaju blaže simptome perimenopauze i menopauze, dok druge doživljavaju teže simptome. Nauka do sada nije uspela da objasni zašto je to tako, ali sumnja se na genetske faktore ili upale u telu.

"Žene sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom mogu imati teže simptome, kao i žene koje puše i gojazne žene narušenog zdravlja. Čim primetite da se ne osećate dobro, treba da proverite šta je tačno u pitanju", objašnjava dr Ana Kabeka, ekspert za žensko zdravlje.

Kako se nositi sa hormonskim promenama nakon pedesete

Menopauza je prirodan i komplikovan proces, ali to ne znači da morate da budete osuđeni na višemesečnu ili višegodišnju patnju. Kada počnete da primećujete simptome menopauze, posetite ginekologa i konsultujte se oko daljih koraka.

hpv virus
Shutterstock  

"U borbi sa napornim simptoma menopauze pomoći će vam i zdrave životne navike - pravilna ishrana, redovna hidratacija i san i optimalna fizička aktivnost", preporučuje dr Kabeka, koja svojim pacijentkinjama savetuje da u ishranu unesu što više zelenila i povrća, voće sa niskim glikemijskim indeksom poput bobičastog voća, kao i proteine i kvalitetne masti.

Veoma je važno smanjiti izloženost stresu na minimum i redovno proveravati nivoe reproduktivnih hormona na osnovu kojih lekar može da vam da terapiju, ukoliko su simptomi nesnosni.

Pročitajte i kako Sofija Vergara u pedestim ima kožu kao devojka.

Zabranjeno preuzimanje dela ili citavog teksta i/ili foto/videa, bez navodenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišcenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Tekst: Lepa&srećna/B.S.

BONUS VIDEO

4 vežbe za mršavljenje u menopauzi  TikTok/nikiwibrowfitnessa