"Osetila sam nesvesticu, ali nisam uradila ono što je trebalo", kaže Bri Klark u svom TikTok videu koji prenose ženski portali. Snimak Amerikanke koja je zadobila veliku ranu na čelu postao je viralan, a na njeno upozorenje skreću pažnju i lekari.

Nikada ranije se Bri nije onesvestila i zato nije umela da prepozna simptome koji su se kod nje javili. Prethodno je uzela jednu tabletu protiv bolova, a od nje joj je krvni pritisak neočekivano pao.

"Prilegla sam da malo odmorim, a kad sam ustala, osetila sam vrtoglavicu i vidokrug mi se naglo suzio. Kao da se sve oko mene zacrnelo", priča Bri. "Osetila sam kako mi celo telo trne."

nesvestica.jpg
Shutterstock  

Onesvestila se i pala, a udarila je ravno licem na pod od tvrdog drveta. Rasekla je usnu i čelo, a osvestila se par minuta kasnije, u lokvi krvi. Muž joj je pružio prvu pomoć i, pritiskajući ranu, zaustavio krvarenje sve dok nije stigla prva pomoć. Veliki ožiljak je podsetnik na ono što joj se desilo.

Nesvestica je jedan od najčešćih razloga zbog kojih se traži hitna medicinska pomoć. Pad pritiska i pulsa izaziva potrebu da se telo spusti u horizontalu kako bi dovoljno krvi stiglo do glave i tako zaštitilo mozak.

simptomi nesvestice.jpg
Shutterstock  

Uzrozi nesvestice mogu biti i gladovanje i dehidratacija (naročito ako pijete malo tečnosti tokom letnjeg dana), jaka anksioznost ili nervoza, pad šećera u krvi, pa čak i jak napad kašlja, što se dešavalo obolelima od kovida.

Kad naglo ustanete, može doći do situacione hipotenzije (pad pritiska), kao i do posturalne tahikardije. Šta god da je uzrok, kažu lekari, treba da hitno sednete, a najbolje bi bilo da legnete.

"Moja greška je bila što sam pokušala da se vratim do kauča, a trebalo je da sednem tu gde sam se zatekla, da se spustim odmah na pod", kaže Bri.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

ŽANU JE UJEO KRPELJ, LEKARI JE 4 GODINE POGREŠNO LEČILI! Tek kad nisam mogla da pomerim nogu, poslali me na VMA Kurir TV